Novo generalno direktorico OI-ja mora potrditi še vlada, že zdaj pa nanjo letijo očitki o nepravilnostih. Foto: BoBo
Novo generalno direktorico OI-ja mora potrditi še vlada, že zdaj pa nanjo letijo očitki o nepravilnostih. Foto: BoBo

Skela Savičeva je namreč pregledala podatke Štiblar Kisićeve, ki jo je svet onkološkega inštituta (OI) za generalno direktorico imenoval 7. januarja. Po njenem mnenju v izbirnem postopku niso ustrezno preverjali izpolnjevanja pogojev kandidatov.

Gre za pogoj, ki je zahteval najmanj pet let delovnih izkušenj z organiziranjem, vodenjem in upravljanjem ter pri obveščanju v zvezi s tem. Štiblar Kisićeva prav tako ne izpolnjuje razpisnih pogojev, je prepričana Skela Savičeva. O teh pomanjkljivostih je že obvestila tudi predsednico sveta Darinko Miklavčič in člane sveta inštituta ter ministrstvo za zdravje.

Ministrstvo zahteva pojasnila
Štiblar Kisićeva po drugi strani ocenjuje, da je bil postopek izpeljan zakonito, na ministrstvu za zdravje pa so zapisali, da so Miklavčičevo v četrtek pozvali, naj se glede očitkov izreče. Miklavičeva za pojasnila ni bila dosegljiva.

Štiblar Kisićevi, ki je pred imenovanjem za generalno direktorico nekaj časa vodila inštitut kot vršilka dolžnosti generalnega direktorja, se sicer že nekaj časa očita, da je v času, ko je bila pomočnica direktorja inštituta Janeza Remškarja, dobila nepravilno izplačane nadure v vrednosti skoraj 6.000 evrov bruto.

To je v zapisniku ugotovil tudi inšpektorat za javno upravo, a nadzor naj še ne bi bil v celoti zaključen, Štiblar Kisićevo mora potrditi še vlada.