Na zavodu so v gradivo za današnjo skupščino vključili tudi sveženj različnih ukrepov, ki so po njihovem prepričanju nujni, da se takšen poslovni izid prepreči. Foto: MMC RTV SLO
Na zavodu so v gradivo za današnjo skupščino vključili tudi sveženj različnih ukrepov, ki so po njihovem prepričanju nujni, da se takšen poslovni izid prepreči. Foto: MMC RTV SLO
Člane skupščine je Fakin spomnil, da so zavod že lani obvezali, da se ne sme zadolževati. Čeprav bi najeli posojilo in bi jim ga katera banka sploh dala, ga ne bi mogli vrniti. Foto: MMC RTV SLO
Skupščina ZZZS-ja brez odločitve

Znana dejstva o minusu ob koncu leta - tj. 50 milijonov evrov, ter tekočem primanjkljaju skoraj 24 milijonov evrov je članom skupščine najprej predstavil direktor Zavoda Samo Fakin. Kot glavni razlog je poleg finančne krize navedel še zvišanje plač z zdravstvu.

Fakin: Vsi smo na isti ladji, ki se potaplja
Člane skupščine je še spomnil, da so zavod že lani obvezali, da se ne sme zadolževati. Čeprav bi najeli posojilo in bi jim ga katera banka sploh dala, pa ga tako ali tako ne bi mogli vrniti, je dejal Fakin. "Vsi smo na isti ladji, ki se potaplja," jih je opozoril.

Na zavodu so v gradivo za današnjo skupščino vključili tudi sveženj različnih ukrepov, ki so po njihovem prepričanju nujni, da se takšen poslovni izid prepreči.

Nabor obsega različne ukrepe s področja optimalne porabe virov, pa tudi niz interventnih sistemskih ukrepov, kot je širitev prispevnih stopenj, zamrznitev oziroma zamik povišanja plač v zdravstvu in znižano stopnjo DDV-ja za zdravila in medicinsko-tehnične pripomočke za osebno rabo.

Vladna stran: Izračuni so preuranjeni
A predstavnik vlade v skupščini Stane Vencelj z ministrstva za finance je predstavljene izračune in predlagane ukrepe ocenil kot preuranjene in dejal: "Menimo, da situacija ni tako zelo resna, počakati je treba na najnovejše podatke." Predvsem bi po prepričanju Venclja morali počakati z zahtevami o poseganju v plače.

Delodajalci: Neodgovorno odlagati problem pod mizo
Izjave Venclja pa je zavrnil predstavnik delodajalcev Igor Antauer z mnenjem, da je neodgovorno odlagati težavo pod mizo: "To je, kot da bi se virus z Gregorčičeve preselil na Župančičevo," je bil kritičen do Vencljevih pozivov, naj se še malo počaka. "Plače v zdravstvu me čisto nič ne zanimajo," je dejal predstavnik delodajalcev Igor Antauer, ki ne razume, zakaj se s tem ne ukvarjajo vodstveni kadri zdravstvenih ustanov.

Sicer pa bo zdravstvena zavarovalnica, kot kaže, še pred koncem leta pričakala rebalans.

Konec leta s 100 milijoni evrov primanjkljaja?
Po izračunih strokovnih služb naj bi zavod letošnje leto končal z nekaj čez 100 milijonov evrov primanjkljaja. Ob upoštevanju novih izhodišč Umarja bi se ocena primanjkljaja za letošnje leto po besedah Fakina zmanjšala za 10 milijonov evrov. Zavod ima še za okoli 55 milijonov evrov prihrankov iz prejšnjih let, kar pomeni, da bi jim za pokritje takega primanjkljaja zmanjkalo 40 milijonov evrov.

Skupščina ZZZS-ja brez odločitve