Izvajalcem je zavod izrekel 9350 evrov pogodbenih kazni. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič
Izvajalcem je zavod izrekel 9350 evrov pogodbenih kazni. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

Generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Gregor Cuzak je predstavil primer mame, ki je otroka z razvojnimi motnjami peljala na štiri terapije, nato pa na portalu moj.zzzs.si opazila, da je bilo doumentiranih 30 obravnav. "Govorimo o dejansko krivem poročanju oz. zaračunavanju neizvedenih obravnav," je poudaril Cuzak. Dodal je, da se ogromno pacientov ne pritoži zaradi strahu.

Podobno izkušnjo je prijavil 25-letnik iz Ljubljane. Psihiater je za sedemminutne obravnave obračunal vedenjske psihoterapije in druge tehnike, čeprav te v tako kratkem času niti niso mogle biti izvedene. Na ZZZS-ju so 25-letniku zagotovili, da bodo pri izvajalcu izvedli finančno-medicinski nadzor. Šest mesecev po prijavi so mu na ZZZS-ju pojasnili, da je bil njegov predlog sprejet, a da nadzor še ni bil opravljen. Navedli so, da na dinamiko izvedbe nadzorov nimajo neposrednega vpliva, "saj so odvisni od načrta dela in kapacitet nadzornih zdravnikov", poroča portal 24ur.

Zavod je lani izvedel 658 nadzorov

Po navedbah portala je sicer ZZZS zaradi napačno obračunanih storitev ali v nadzorih nepriznanih obračunov storitev v letu 2023 zmanjšal svoje pogodbene obveznosti za 2.332.929,26 evra in zahteval vračilo finančne škode v vrednosti 53.820,54 evra. Skupno je zavod lani izvedel 658 nadzorov nad izvajanjem pogodb in na podlagi opravljenih nadzorov zmanjšal svoje obveznosti do izvajalcev za 2.674.706 evrov. Izvajalcem je izrekel 9350 evrov pogodbenih kazni.

Pri Zvezi organizacij pacientov so po Cuzakovih besedah v nekaterih primerih pacientom svetovali, naj se naredi tudi kazenska ovadba in sproži postopek pri zdravstvenem inšpektoratu. Na tem so za portal pojasnili, da ta nadzor sodi v pristojnost ZZZS-ja.

Na zdravniški zbornici nimajo tovrstnih prijav

Kot so za portal 24ur navedli na zdravniški zbornici, prijav tovrstnih primerov nimajo dokumentiranih. Če pa bodo prejeli prijavo takšnega primera, jo bodo obravnavali organi zbornice, so napovedali.

Medtem so na ministrstvu seznanjeni z določenimi primeri, kjer se poroča o nepravilnostih pri obračunavanju zdravstvenih storitev. Ljudem svetujejo, naj se najprej obrnejo na svojega osebnega zdravnika in zdravstveno ustanovo, kjer so se pojavile nepravilnosti. Če ne dobijo zadovoljivega odgovora, naj vložijo prijavo pri ZZZS-ju in obvestijo zdravniško zbornico.