Kajenju se uspe odvaditi le od 2 do 3 odstotke tistih, ki to poskušajo. Foto: RTV SLO
Kajenju se uspe odvaditi le od 2 do 3 odstotke tistih, ki to poskušajo. Foto: RTV SLO
Merjenje pljučne zmogljivosti
Danes si lahko brezplačno izmerite pljučno zmogljivost. Foto: EPA

WHO ob letošnjem dnevu tobaka želi povečati osveščenost o vseh oblikah tobaka in potrebi po strogem nadzorovanju in izvajanju ukrepov na tem področju. Hkrati opozarja, da je odvisnost od tobaka postala svetovna epidemija, ki povzroča invalidnost, bolezni, izgubljanje storilnosti in smrt.

WHO opozarja na tobačno indusrtrijo, ki teži le za dobičkom, človeška življenja pa je ne zanimajo. Tobačna industrija uporablja mnogih trikov, s katerimi povečuje prodajo tobačnih izdelkov, svojim proizvodom, ki naj bi bili bolj zdravi, dodaja različne oznake.

Meritve ogljikovega monoksida v pljučih
V Sloveniji bodo ob svetovnem dnevu tobaka potekale številne prireditve. Zainteresirani si bodo lahko dali izmeriti vsebnost ogljikovega monoksida v organizmu pred hotelom Lev v Ljubljani. Ljudje pa si bodo lahko s spirometri izmerili pljučno funkcijo. Meritve so že bile v Mariboru, Kranju in Sežani, danes pa bo brezplačno testiranje na voljo v ljubljanskem nakupovalnem središču.

Kajenje povzroča zasvojenost
Raziskave so pokazale, da kar 70 odstotkov kadilcev, ki so zasvojeni z nikotinom, želi prenehati kaditi. 30 odstotkov zasvojencev se skuša kajenja odvaditi, a jim ne uspe. Kaditi preneha le od dva do tri odstotke tistih, ki se skušajo odvaditi kajenja. Za pomoč pri odvajanju obstajajo različna nikotinska zdravila, javnosti pa so manj znana nenikotinska. Zdravljenje z nenikotinskimi zdravili, bupropionom, naj bi bilo varno in učinkovito, saj pomembno zmanjša željo po cigareti.