UKC na nekaj vprašanj TV Slovenija ni odgovoril. Foto: BoBo
UKC na nekaj vprašanj TV Slovenija ni odgovoril. Foto: BoBo
UKC skriva stroške najema medicinske naprave

Naprava je za bolnike pomembna, ker omogoča drobljenje kamnov brez operacije, imajo pa jo le še v Diagnostičnem centru na Bledu. V Kliničnem centru se je naprava pokvarila maja, zdaj so jo do nakupa nove najeli. V nasprotju z zakonom nočejo razkriti stroškov najema. Služba za odnose z javnostmi UKC Ljubljana pa kar sama presoja, kateri podatki so za TV Slovenija pomembni.

Po poročanju v sredo, 28. decembra, da ljubljanski UKC noče razkriti stroškov najema naprave za drobljenje kamnov v sečilih, so v četrtek, 29. decembra, odgovorili. Mesečna najemnina za napravo je 5.490 evrov. Še vedno pa niso pojasnili, kako dolgo bolniki čakajo na poseg in koliko jih je v vrsti. Klinični center je napravo najel prav zaradi nedopustno dolgega čakanja na poseg, poroča TV Slovenija.


Niti rezervnih delov ni bilo več

Aparat za drobljenje kamnov v sečilih - litotriptor - se je dokončno pokvaril maja. Bil je tako star, da proizvajalec Siemens ni imel več rezervnih delov. Šele 19. decembra so dobili novo, proizvajalca Sonolith, a začasno. Najeli so jo za 6 mesecev, dokler ne kupijo druge. Tako zatrjujejo v UKC-ju.

Najete naprave nam niso dovolili posneti. Tudi izjave Matjaža Veselka, strokovnega direktorja Kirurške klinike, ki je v izjavo že privolil, nismo mogli posneti.

Koliko so se zaradi okvare podaljšale čakalne dobe za zunajtelesno drobljenje ledvičnih kamnov, koliko bolnikov čaka na ta poseg, zakaj naprave niso kupili prej, saj se je kvarila že 2 leti, ne vemo, ker na Kliničnem centru na ta vprašanja niso hoteli odgovoriti.

Kdo določa, kaj je pomembno?
V nasprotju z zakonom v UKC-ju niso razkrili, koliko plačujejo za najem nove naprave. Služba za odnose z javnostmi UKC Ljubljana je kar sama presodila, katere podatke potrebuje nacionalna televizija: "Spodaj so vsi najbolj pomembni odgovori, pomembno je, da naprava deluje."

A podatki o porabi javnega denarja so javni. Tako veleva zakon."Čim gre za porabo javnega denarja, tukaj pa govorimo o nakupu, o najemu ... vedno kadar pride do porabe javnega denarja," je pojasnila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Če javni zavod podatkov o porabi javnega denarja ne razkrije, je to v nasprotju z zakonom, pri čemer je molk organa absolutno nesprejemljiv.

Odgovora, ki nas poučuje, kateri so za nacionalno televizijo pomembni podatki, ni podpisal nihče. Skrili so se za skupno ime Služba za odnose z javnostmi. Svetovalki sta Lucija Mak Uhan in Blanka Šetinc, direktor največje bolnišnice pa Andraž Kopač. Toliko o transparentnem poslovanju Kliničnega centra.

UKC skriva stroške najema medicinske naprave