Znanstveniki že dolgo opozarjajo na nevarnosti prekomernega sončenja. Foto: EPA
Znanstveniki že dolgo opozarjajo na nevarnosti prekomernega sončenja. Foto: EPA

Že dolgo vemo, da je prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom nevarno. Znanstveniki spet opozarjajo, da moramo situacijo jemati precej resno. Nove raziskave so pokazale, da kar tretjina ljudi, mlajših od 24 let, z izpostavljenostjo sončnim žarkom več kot pet ur na dan precej poveča nevarnost za obolenje za smrtonosnim kožnim rakom.

Zdravstvena stroka opozarja, da kreme za sončenje vsekakor niso dovolj dobra zaščita pred soncem med 11. in 16. uro. Dejstvo pa je, da kar 36 odstotkov mladih med 15. in 24. letom preživi več kot pet ur na dan na soncu. Kar tretjina od njih, glede na raziskave, pa si v želji po modni rjavi polti, želi preživeti na soncu še več časa.

"Prav prekomerno izpostavljanje UV-žarkom je v 80 odstotkih primerov vzrok za obolenje za kožnim rakom. Prekomerno sončenje pa povzroča tudi hitrejše staranje kože," je dejal Lesley Rhodes, dermatolog iz britanskega zavoda za raziskovanje raka.

Nekateri znanstveniki na Otoku so tako zaskrbljeni nad stanjem, da so celo predlagali prepoved prekomernega sončenja za mlajše od 18 let, o čemer v Britaniji še vedno potekajo vroče razprave.