Virus opičjih koz. Foto: Reuters
Virus opičjih koz. Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je krizo sredi avgusta razglasila v odziv na hitro širjenje nove različice bolezni v osrednji Afriki.

Maroške oblasti niso sporočile, s kakšno različico je okužen moški v Marakešu. Ministrstvo je dodalo, da se moški zdravi in da je njegovo stanje stabilno, poroča BBC.

Oblasti v Maroku iščejo vse ljudi, s katerimi je bil okuženi v stiku, in nadzirajo njihovo zdravstveno stanje. Nihče od njih nima simptomov, je sporočilo ministrstvo.

Opičje koze se širijo s tesnim stikom z okuženim človekom ali z dotikom okuženih predmetov, kot so posteljnina, obleke ali brisače.

Okužba lahko mine sama od sebe in traja od 14 do 21 dni, v nekaterih primerih pa je tudi smrtonosna, predvsem v primeru ranljivih skupin, kot so majhni otroci.

Leta 2024 je bilo zaznanih več kot 20.000 primerov okužb in 500 smrtnih primerov v 14 afriških državah. V središču izbruha je DR Kongo, kjer je bilo letos več kot 5000 primerov okužb.

Cepivo, ki predstavlja ključno orodje za preprečevanje širjenja bolezni, je prispelo v DR Kongo, a bi lahko zaradi logističnih težav trajalo več tednov, preden bo doseglo najbolj prizadeta območja na vzhodu države.