Do zdaj je moral biti krvodajalec, ki je bil na območju pojavnosti virusa Zahodnega Nila, doma 28 dni. Foto: Shutterstock
Do zdaj je moral biti krvodajalec, ki je bil na območju pojavnosti virusa Zahodnega Nila, doma 28 dni. Foto: Shutterstock

Transfuzijska služba je do uvedbe testiranja na virus Zahodnega Nila varnost krvi zagotavljala s skrbnim izborom krvodajalcev, zato je moral krvodajalec, ki je bil na območju pojavnosti virusa Zahodnega Nila, odložiti darovanje krvi za 28 dni.

Dodatno testiranje odvzete krvi, ki so ga začeli v ponedeljek, bodo izvajali do konca novembra, centralizirano za vso Slovenijo.

Transfuzijska služba s temi in številnimi drugimi ukrepi za preprečevanje prenosa bolezni s transfuzijo krvi zagotavlja kakovostno in varno preskrbo s krvjo v skladu s strokovnimi smernicami in standardi, so še sporočili z zavoda.

Potrdili prve tri primere okužbe z virusom Zahodnega Nila pri nas

Sorodna novica Trije primeri okužbe z virusom Zahodnega Nila. Pacienti niso v nevarnosti, gre za avtohtone okužbe.

V Sloveniji so potrdili prve tri primere okužbe z virusom Zahodnega Nila letos, so v ponedeljek sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vse tri primere okužbe so potrdili v severovzhodnem delu Slovenije, v pomurski in podravski regiji. To so prvi primeri po petih sezonah, ko okužb z virusom v Sloveniji niso zaznali.

Virus Zahodnega Nila prenašajo komarji. Najpogosteje se zato pojavlja v toplejših mesecih, ko so komarji najaktivnejši. Zelo redko se virus prenese med ljudmi s transfuzijo, s tkivi ali darovanimi organi.

Bolezen se običajno pojavi od tri do 14 dni po okužbi. Kot so pojasnili na NIJZ-ju, po piku okuženega komarja večina ljudi ne zboli, saj v približno 80 odstotkih okužba poteka brez simptomov.