Pelinolistna ambrozija. Foto: Ministrstvo za naravne vire in prostor/Peter Skoberne
Pelinolistna ambrozija. Foto: Ministrstvo za naravne vire in prostor/Peter Skoberne

Če imate v teh dneh občutek srbenja in peska v očeh, vam teče iz nosa, kihate in kašljate, potem ste najverjetneje eden od številnih, ki jim težave povzroča cvetni prah ambrozije. Ena najbolj alergenih rastlin prinaša najhujše težave ob koncu avgusta in septembra.

"Najvišjo obremenitev smo zaznali že v prejšnjem tednu v Lendavi, kjer je bila obremenitev zelo visoka, nekoliko nižja je bila v Mariboru, v Ljubljani pa se je začela tista srednja obremenitev, ki bo v prihodnjih dneh tudi tu visoka," pravi Andreja Kofol Seliger iz Nacionalnega laboratorija za okolje in hrano.

Zaraščenost z ambrozijo pri nas se v zadnjih letih bistveno ne spreminja, o njeni razširjenosti odgovarja Alenka Zupančič z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin: "Ocenjuje se, da je delež njiv, ki je močno zapleveljen, pod 10 odstotki. Večja zapleveljenost pa je na primer na Dravskem in Ptujskem polju, Krško-Brežiškem polju, v zaledju Lendave."

Od leta 2010 v Sloveniji velja odredba, po kateri so za zatiranje in preprečevanje širjenja ambrozije odgovorni lastniki zemljišč. Nadzor neizvajanja ukrepa ugotavljajo fitosanitarni inšpektorji. "Do 14. avgusta so opravili 38 nadzorov in ugotovili neskladje pri 26 imetnikih," pojasnjuje Zupančič.

Za neodstranitev ambrozije so predvidene kazni od 500 do 1500 evrov.

Kako odstraniti ambrozijo?

Kako se lahko posameznik loti odstranjevanja pelinolistne ambrozije?

- Z ročnim puljenjem, prekopavanjem, ožiganjem s plamenom;
- s košnjo ali mulčenjem na višino 2 cm tik pred cvetenjem (kombinirati s prekopavanjem ali ožiganjem in/ali herbicidi);
- z večkratno košnjo in vsejavanjem trave;
- površine z večletno vegetacijo kosimo ali ožigamo enkrat letno, preden se vegetacija strne;
- priporočljivo je kombinirati mehanske in kemične ukrepe.

Pri odstranjevanju rastline je potrebna previdnost

Inštitut za varovanje zdravja v primeru ročnega odstranjevanja svetuje, da se zaščitite z rokavicami in takimi oblačili, ki preprečijo stik rastline s kožo; če rastlina cveti, naj je otroci ne odstranjujejo, odrasli jo odstranjujte popoldne in se dodatno zaščitite z očali in masko.
(Vir: Ministrstvo za naravne vire in prostor)