Bolnišnica je v Brežicah že od leta 1889 in je imela porodno sobo od samega začetka, poudarjajo v civilni iniciativi. Foto: Občina Brežice
Bolnišnica je v Brežicah že od leta 1889 in je imela porodno sobo od samega začetka, poudarjajo v civilni iniciativi. Foto: Občina Brežice
Porodnišnica
Za ginekološki oddelek bolnišnice v Brežicah so v preteklosti sredstva že donirale občine in zasebniki, v okviru iniciative pa so začeli zbirati sredstva za nakup inkubatorja. Foto: MMC RTV SLO
Podpisi za porodnišnico

Dopoldne je civilna iniciativa zbrane podpise v znamenje podpore predala direktorju bolnišnice Draženu Levojeviću. Prepričani so, da ni argumentov za ukinitev porodnišnice.

Na vprašanje, koliko je teh podpisov, je ena izmed pobudnic iniciative Goranka Krošelj, katere dvojčka sta danes živa tudi zaradi te porodnišnice, odgovorila: "Čez 20.000 podpisov v desetih dnevih, verjamem pa, da bi, če bi se šli bolj konkretne akcije, zbrali še več podpisov."

Iniciativa je predstavljena na spletnih straneh brežiške bolnišnice, podpira pa jo tudi že več kot 2.000 ljudi v skupini, ustvarjeni na Facebooku.

Ko štejejo minute ...
"Da bi se na pregled ali porod peljale v Novo mesto? V primeru poroda je lahko
vsaka dodatna minuta usodna,"
je med drugim zapisano v predstavitvi iniciative za ohranitev porodnišnice v Brežicah. Porodna soba je v brežiški bolnišnici že od same ustanovitve leta 1889, še poudarjajo.

Na ministrovo vprašanje, kdo bo odgovarjal, če se v mali porodnišnici kaj narobe zgodi, je Krošljeva za Drugo jutranjo kroniko odgovorila s protivprašanjem: "Kdo bo odgovoren za tista življenja, ki se bodo izgubila na cesti med Obrežjem in Novim mestom?"

Vprašanje denarja
Poudarila pa je še, da se ji varčevanje pri porodih, ki naj bi bili v nekaterih bolnišnicah cenejši kot drugje, zdi povsem nesprejemljivo. Če kje, potem je prepričana, da pri porodih, ki so veja, iz katere raste narod, ne bi smeli varčevati in zmanjševati stroškov.

Sicer pa so v zadnjih petih letih posavske občine in posamezniki za ginekološki oddelek z donacijami prispevali 125.000 evrov. Na božič so v okviru iniciative začeli še akcijo zbiranja prispevkov za inkubator, v kateri nameravajo zbrati 19.000 evrov.

Porodnišnice ne dajo
Že avgusta, ko je delovna skupina predstavljala svoj pogled na razmere, je vodja delovne skupine Helena Meden Vrtovec, ki je tudi pomočnica strokovne direktorice UKC-ja Ljubljana za kakovost poudarila, da Slovenija ne potrebuje 14 porodnišnic, saj to ni strokovno, kadrovsko in finančno upravičeno.

"Ne damo bolnišnice v Brežicah, ne damo ginekološko-porodnega oddelka, ne damo naših ginekologov in porodničarjev. Pravica žensk je, da imamo dobro oskrbo," dodajajo v civilni iniciativi žensk in jih ne prepričajo utemeljitve projektne skupine, ki jo je za pripravo strategije združevanja ginekološko-porodne službe pooblastil minister za zdraje Dorjan Marušič.

Podpisi za porodnišnico