Šest odstotkov svetovne populacije trpi za diabetesom. Foto: RTV SLO
Šest odstotkov svetovne populacije trpi za diabetesom. Foto: RTV SLO
Zaradi težav, povezanih z diabetesom, vsakih deset sekund umre en človek. Foto: RTV SLO
S spremembo prehrane, življenjskega sloga in s telovadbo lahko preprečite diabetes tipa II. Foto: EPA

Če ne bomo ukrepali, bo število ljudi z diabetesom v naslednjih 20 letih naraslo na 350 milijonov. Število diabetikov se hitreje veča v državah v razvoju. Mednarodna zveza za diabetes predvideva, da bo do leta 2025 skoraj 80 odstotkov primerov diabetesa v državah z majhnim ali srednjim dohodkom. Če ne bomo ukrepali, bo diabetes povzročil hudo ekonomsko, socialno in zdravstveno breme v državah, ki si ga lahko najmanj privoščijo.

To so glavni razlogi, da je Mednarodna zveza za diabetes (IDF) v Washingtonu začela kampanjo Združimo se proti diabetesu. »Diabetes se pojavlja hitro in pomeni eno največjih zdravstvenih katastrof v zgodovini. Epidemija diabetesa bo povsod uničila zdravstvene vire, če se vlade ne bodo zbudile in ukrepale zdaj,« je povedal profesor Martin Silink, novoizvoljeni predsednik Mednarodne zveze za diabetes.

Kljub zaskrbljujočemu človeškemu davku, ki zahteva toliko življenj kot virus HIV/AIDS, je zavedanje o globalni grožnji diabetesa premajhno. Cilj kampanje Združimo se proti diabetesu je, da bi vlade podprle resolucijo Združenih narodov o diabetesu, da bi povečali obveščenost o tej bolezni in globalno izboljšali oskrbo diabetesa.

Diabetes je eden najpogostejših vzrokov za prezgodnjo smrt na svetu. Zaradi vzrokov, povezanih z diabetesom, vsakih 10 sekund umre en človek. Predvidevajo, da se bo v prihodnjem desetletju smrtnost povečala kar za četrtino.

»Mednarodna skupnost se mora začeti zavedati resnosti grožnje. Pri boju proti diabetesu moramo združiti moči, drugače bomo ogrozili zdravje in življenje milijonov ljudi,« zahteva profesor Pierre Lefébvre, predsednik Mednarodne zveze za diabetes. »Diabetes je mogoče učinkovito nadzorovati, njegov vpliv zmanjšati, začetek bolezni pa je pogosto mogoče preprečiti.« Približno 80 odstotkov primerov diabetesa tipa II je namreč mogoče preprečiti z izboljšanjem življenjskega sloga, kar vključuje spremembe prehrane in povečano telesno dejavnost.