Za domnevno ozdravitev naj bi bilo ključno zgodnje zdravljenje. Foto: EPA
Za domnevno ozdravitev naj bi bilo ključno zgodnje zdravljenje. Foto: EPA
V ZDA pri otroku ozdravili okužbo s HIV-om?

Potrebnih je še več preiskav, da bi ugotovili, ali bi imel postopek enak učinek tudi pri drugih otrocih, toda izsledki bi lahko vodili do zdravila za otroke z virusom HIV.

"To je dokaz, da je HIV potencialno ozdravljiv pri otrocih," je dejala Deborah Persaud, virologinja na Univerzi Johna Hopkinsa v Baltimorju, ki je predstavila izsledke zdravljenja.

Če bo ostal otrok iz Misisipija zdrav, bo to šele drugi primer domnevne ozdravitve na svetu. Leta 2007 je postal Timothy Ray Brown prvi človek s HIV-om na svetu, ki naj bi ozdravel.

Njegova okužba je bila premagana z zahtevno terapijo za levkemijo, ki je vključevala uničenje njegovega imunskega sistema s presaditvijo izvornih celic donatorja z redko genetsko mutacijo, ki se upira okužbi s HIV-om.

Nasprotno pa so za otroka iz Misisipija uporabili mešanico široko dostopnih zdravil, ki se že uporabljajo za zdravljenje okužbe s HIV-om pri otrocih. V tem primeru naj bi bil HIV premagan, še preden mu je uspelo razviti skrivališča v telesu.

Ti tako imenovani rezervoarji spečih celic običajno hitro ponovno okužijo vsakogar, ki prekine z zdravljenjem, je dejala Deborah Persuad.

Otrok se je rodil v podeželski bolnišnici materi, pri kateri je bila le malo prej odkrita okužba s HIV-om. Zdravniki so vedeli, da obstaja visoko tveganje, da je tudi dojenček okužen s tem virusom.

Zdravljenje pri 30 urah življenja
Otrok je bil takoj po rojstvu premeščen v klinični center Univerze v Misisipiju. Pediatrinja, specialistka za HIV, Hannah Gay, mu je dala mešanico treh standardnih zdravil proti HIV-u, ko je bil otrok star le 30 ur, še preden so laboratorijski testi potrdili, da je okužen.

Nekateri strokovnjaki so skeptični glede uspeha. Pravijo, da morajo videti dokaze, da je bil otrok resnično okužen. Če ni bil, gre zgolj za primer preprečevanja nečesa, kar se že izvaja pri otrocih okuženih mater, pravijo. A Deborah Persuad odgovarja, da so opravili več testov v prvem mesecu otrokovega življenja in ti so bili pozitivni.

Združeni narodi ugotavljajo, da je bilo leta 2011 z virusom HIV na novo okuženih 330.000 otrok. Na svetu pa naj bi bilo okoli 3 milijone otrok, ki živijo s tem virusom.

V ZDA pri otroku ozdravili okužbo s HIV-om?