Foto: EPA
Foto: EPA

Evropska komisija je junija navedla, da se pri načinu delovanja Applove trgovine z aplikacijami App Store pojavljajo sumi, da Apple razvijalcem aplikacij načrtno čezmerno preprečuje ponujanje svojih vsebin na drugih platformah in na druge načine.

Prvo leto bodo morali plačati delež prihodkov

Iz Appla so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili, da bodo sistem spremenili. Po novem bodo razvijalci lahko svoje vsebine ponujali kjer koli, vendar bodo morali prvo leto Applu nameniti pet odstotkov prihodkov iz tega naslova. Pri Applu so prepričani, da gre za pravičen sistem, ki bo pomembno izboljšal položaj razvijalcev.

Junijska poteza Bruslja je predstavljala prvo uradno obtožbo enega od tehnoloških podjetij, potem ko je Evropska komisija marca sprožila preiskave v družbah Apple, Alphabet kot krovni družbi Googla in Meta. Gre za ukrepe v okviru akta o digitalnih trgih, ki tehnološkim velikanom nalaga posebne obveznosti.

Apple je med t. i. vratarji, zato zanj veljajo posebna pravila

Apple je namreč eno od podjetij, ki jih je komisija lani označila za t. i. vratarje. Gre za podjetja, ki imajo močen gospodarski položaj, pomembno vplivajo na notranji trg in so dejavna v več državah EU-ja. Poleg tega imajo močno posredniško vlogo med poslovnimi in končnimi uporabniki.

Če vratarji ne upoštevajo pravil, jih lahko doleti finančna kazen v vrednosti desetih odstotkov vseh prihodkov preteklega finančnega leta. Ti so pri Applu po navedbah AFP-ja lani nanesli 383 milijard dolarjev oziroma 358 milijard evrov.