Posadka je pripravljena, na trdnih tleh jih lahko zadrži le orkan. Foto: EPA
Posadka je pripravljena, na trdnih tleh jih lahko zadrži le orkan. Foto: EPA
Discovery bo na na Mednarodno vesoljsko postajo dostavil 8.240 kilogramov tovora. Foto: EPA

Tropska nevihta, ki prihaja z juga, se lahko v naslednjih dneh spremeni v orkan Emily, trdijo vremenoslovci. To bi seveda ogrozilo izstrelitev raketoplana. Nasini znanstveniki se zavedajo, da bo izstrelitev pod drobnogledom, saj bodo Discovery v vesolje poslali prvič po nesreči Columbie leta 2003.

Izstrelitveno okno naj bi se jutri odprlo ob 21.45 in 47 sekund po srednjeevropskem času. Izstrelitev naj bi trajala deset minut, po Nasinih podatkih pa pet minut. Vremenoslovci ocenjujejo možnost, da bodo vremenske razmere izstrelitev dopuščale, s 70 odstotki.

Discoveryjeva misija
Discovery bo 16. julija z italijanskim večnamenskim logističnim modulom Raffaello na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) dostavil 8.240 kilogramov tovora, na Zemljo pa bo - pristal bo predvidoma 26. julija - vrnil 8.956 kilogramov odpadkov, odslužene opreme in drugega tovora, ki se je na MVP-ju nabral v poltretjem letu, ko so bili zaradi nesreče Columbie vsi raketoplani prizemljeni. Vesoljca na MVP-ju sta imela teden dni dela, da sta pripravila odpadke za vkrcavanje na Discovery.

Sedemčlanska ameriško-japonska posadka, ki jo bo vodila izkušena astronavtka Eileen Collins, bo preizkusila nov način pregledovanja in tehnike popravila toplotne zaščite raketoplana, dva vesoljca bosta izvedla tri vesoljske sprehode.

Stroškov za milijardo dolarjev
Polet raketoplana stane približno 600 milijonov dolarjev, vsi stroški skupaj pa lahko dosežejo milijardo dolarjev. Discovery bo poletel, čeprav pri varnostnih izboljšavah trem od petnajstih priporočil niso zadostili.