Meso klonirane krave oz. njenih potomcev se ne razlikuje bistveno od mesa krav, ki so
Meso klonirane krave oz. njenih potomcev se ne razlikuje bistveno od mesa krav, ki so "nastale" na običajen način. Foto: Bobo

Britanska svetovalna komisija za novo hrano in prehranjevalne izdelke je namreč opravila analizo in ugotovila, da je zelo malo možnosti, da bi hrana, pridelana iz kloniranih živali, pomenila kakršno koli zdravstveno tveganje. Strokovnjaki v poročilu še zatrjujejo, da med mesom in mlekom kloniranih živali ter hrano, predelano iz običajnih živali, ni nobenih bistvenih razlik.

Zdaj bodo poročilo predali britanski agenciji za živilske standarde, kjer ga bodo obravnavali decembra in nato svoje mnenje posredovali še ministrskemu zboru britanske vlade, poroča BBC.

Na Otoku prodajali meso potomca klonirane krave
Razprava o tej temi je na Otoku izbruhnila poleti, ko so na policah trgovin odkrili mleko klonirane krave, z neke kmetije na škotskem višavju pa so prodali meso dveh bikov, ki sta bila potomca klonirane krave. Oglasili so se tudi ostri nasprotniki takšnega zavajanja, ki opozarjajo, da je glede koniranja živali (in uporabe izdelkov iz teh živali ter njihovih potomcev) ostalo neodgovorjenih še ogromno vprašanj, tako etičnih kot praktičnih.

Evropska zakonodaja sicer zapoveduje, da je treba izdelke klonirane živali najprej prijaviti pri pristojnih organih. EU-zakonodaja je pri tem pozabila na primer, ko govorimo o potomcu klonirane živali. "Meso in mleko mladička klonirane živali trenutno nista vsebovani v noveli o regulaciji hrane. Zato takih primerov tudi ni treba prijavljati," so po izbruhu omenjene afere sporočili iz Evropske komisije, pozneje pa so predlagali, da bi prepovedali prodajo mleka in mesa tudi za potomce kloniranih živali.