Discovery je že v pripravljenosti. Foto: EPA
Discovery je že v pripravljenosti. Foto: EPA

Izstrelitev je bila predvidena za pretekli teden, a so jo preložili zaradi težav s puščanjem vodikovega goriva. Discovery naj bi proti Mednarodni vesoljski postaji (MVP) poletel ob 0.43 po srednjeevropskem času.

Vremenska napoved je ugodna, zato so v Ameriški vesoljski agenciji Nasa napovedali, da tokrat pričakujejo uspešno izstrelitev. Sicer bo šele zadnje polnjenje rezervoarja goriva pokazalo, ali je vse tako, kot mora biti, je dejal direktor poleta Mike Leinbach.

Raketoplan naj bi na MVP odpeljal četrti par solarnih plošč, ki bi postaji zagotovili več energije, da bi lahko število posadke povečali s treh članov na pet. Tokrat bo med sedemčlansko posadko na Discoveryju tudi japonski astronavt Koiči Vakata, ki bo prvi predstavnik svoje države na postaji.

Če Discoverju ne bo uspelo vzleteti do torka, bo moral počakati do aprila, saj je za 26. marec na MVP-ju napovedan ruski Sojuz, ki bo na postajo pripeljal novega vesoljskega turista Charlesa Somonlyja. Na postajo je namreč lahko priključen le en raketoplan.

A. P.