"Dolly je živa in zdrava. Štiri ovce so genetsko namreč enake Dolly," pravi Campbell. 'Pravo' Dolly so sicer morali pred sedmimi leti zaradi zdravstvenih težav uspavati. Foto: epa

O ovcah, ki so genetsko enake kot Dolly in jih imenujejo The Dollies, poroča Daily mail, ki pa ne navaja, kdaj točno naj bi jih klonirali. Keith Campbell, ki za ovce skrbi na posestvu univerze v Nottinghamu, je povedal, da so te ovce popolnoma zdrave, nobena izmed njih ne kaže znakov razvoja artritisa, ki ga je imela Dolly.

Njeno kloniranje in rojstvo leta 1996 je predstavljalo mejnik na področju genetske tehnologije, hkrati pa sprožilo številne razprave o etičnosti tovrstnega početja. Etični pomisleki so se še okrepili, ko so Dolly leta 2003 zaradi zdravstvenih težav morali uspavati.

Na The Dollies po besedah Campbella ne izvajajo nobenih poskusov, ampak živijo normalno življenje povprečnih ovac - postopajo naokoli in se hranijo. Jih pa skrbno spremljajo in bodo podrobnosti o novih dosežkih objavili v znanstveni publikaciji. Najnovejši poskusi naj bi tako pokazali, ali so uspeli doseči pomemben napredek na področju kloniranja.