Discovery so po več preložitvah izstrelili pred tednom. Foto: EPA
Discovery so po več preložitvah izstrelili pred tednom. Foto: EPA

Drugi izmed treh predvidenih sprehodov tokratne misije Discoveryja na Mednarodni vesoljski postaji je trajal šest ur in pol. Namestitev antene je del prizadevanj za dokončanje 100 milijard dolarjev vredne vesoljske postaje, za kar si 16 držav prizadeva že desetletje.

Antena naj bi omogočila vodenje japonskega plovila H-II, ki naj bi s prihodnjim letom laboratorij Kibo in po potrebi preostali del vesoljske postaje oskrboval z vodo, hrano in znanstvenim materialom. Astronavta Steve Swanson in Joseph Acaba sta poleg tega med sprehodom pripravila delovišče, s katerim bodo olajšali menjavo akumulatorjev na sektorju P6 na vesoljski postaji, opravila pa naj bi še več drugih nalog.

Tretji sprehod v ponedeljek
Prvi vesoljski sprehod misije Discoveryja, ki bo zaradi večkratne preložitve izstrelitve raketoplana trajala 13 dni, je posadka opravila v četrtek, ko je uspešno namestila krila s sončnimi celicami. Tretji vesoljski sprehod je načrtovan za ponedeljek.

Kot je znano, so Discovery po petkratni preložitvi iz Cape Canaverala na Floridi v vesolje izstrelili pred tednom. Raketoplan naj bi se na Zemljo vrnil 28. marca, dva dni zatem pa bodo proti Mednarodni vesoljski postaji izstrelili rusko plovilo Sojuz s tremi člani posadke.

E. S.