Slovenija je podprla okvirni program. Foto: European Community
Slovenija je podprla okvirni program. Foto: European Community
George Bush je prvič v šestih letih vladanja uporabil pravico do veta. Foto: EPA

Avstrija, Malta, Slovaška, Litva in Poljska so temu do konca nasprotovale, a so odločili s kvalificirano večino. V zagovor podpori znanstveniki zatrjujejo, da so raziskave ključ do zdravljenja bolezni, kot sta alzheimerjeva in parkinsonova.

Izvorne celice raziskovalci izločijo iz človeških zarodkov, ki ostanejo po končanem zdravljenju neplodnosti. Zarodke v postopku raziskave uničijo.

Slovenska vlada se je odločila podpreti okvirni program za področji znanosti in raziskav. Slovenijo na srečanju zastopa državni sekretar z ministrstva za visoko šolstvo in znanost, Dušan Lesjak. Okvirni program bo v obdobju med letoma 2007 in 2013 stal kar 54 milijard evrov, kar je 75 odstotkov več kot v zdajšnji finančni perspektivi.

Ključno za dogovor je bilo dopolnilo Evropske komisije. Gre za deklaracijo, ki bo služila kot dodatna varovalka pravilom za sofinanciranje takih raziskav, ki sicer veljajo že zdaj in upoštevajo tako nacionalno zakonodajo kot najvišje etične standarde.

Politični dogovor mora zdaj potrditi še evropski parlament, ki naj bi to storil jeseni, to pa bi omogočilo dokončno potrditev pred koncem leta. Zamika med šestim in sedmim programom tako ne bo.

Zaradi izvornih celic vroče tudi v ZDA
Zaradi izvornih celic pa je bilo vroče tudi v ZDA. Ameriški predsednik George Bush je prvič uporabil pravico veta pri zakonu o izvornih celicah, ki so ga predtem sprejeli v senatu in bi tudi zagotovil dodatna sredstva za raziskave. Uporabo veta je Bush obrazložil s tem, da je zakon prekoračil mejo morale.

Za predlog zakona se je po dveh dneh žolčnih razprav izreklo 63 senatorjev, proti jih je bilo 37. Le nekaj glasov je tako zmanjkalo, da bi z dvotretjinsko večino preprečili vložitev veta, ki ga je Bush napovedal že predtem.