Spletna skupnost Facebook je v nekaj letih prerasla v eno najbolj obiskanih spletnih strani in predstavlja pravo bistvo našega krasnega novega sveta. Foto: EPA
Spletna skupnost Facebook je v nekaj letih prerasla v eno najbolj obiskanih spletnih strani in predstavlja pravo bistvo našega krasnega novega sveta. Foto: EPA

Kakor so ljudje nekoč svoje osebne podatke paranoično skrivali, tako jih danes z veseljem delijo z vsem digitalnim svetom. Na spletnih skupnostih, kot je Facebook, uporabniki objavljajo skorajda vse informacije o sebi, o svojem počutju, okusih, razmerjih do drugih članov skupnosti, pa tudi svoje fotografije, zapise in sporočila.

Sociologi na UCLA-ju so tako stran vzeli kot objekt akademskega proučevanja obnašanja celotnega razreda študentov v razponu štirih let. V velikanski količini podatkov, ki bi jih drugače le stežka dobili na enem mestu, želijo proučevati, kako se ljudje družijo in prijateljujejo med seboj.

Uporabniki z veseljem delijo informacije o sebi
Spletna skupnost je zelo uporabna za sociobiologe, predvsem zaradi načina, kako člani natančno zapisujejo svoja razmerja do drugih, in lahko tako zaradi neštetih možnosti za primerjavo okusov raziskujejo, ali se ljudje nagibajo k druženju s sebi podobnimi.

Pri vsem skupaj pa je po mnenju znanstvenikov najbolj zanimivo dejstvo, da čeprav obstaja možnost, da le določeni ljudje vidijo uporabnikov profil, te nastavitve ne uporablja skorajda nihče. Vprašanje, ki se nam zastavlja, je seveda naslednje: sociologi so svojo raziskavo objavili, koliko organizacij z drugačnimi cilji pa še raziskuje tovrstno početje?