Pazljivo pri odpiranju nezaželene pošte. Foto: EPA
Pazljivo pri odpiranju nezaželene pošte. Foto: EPA

Osumljenci naj bi v združbi odigrali vlogo posrednikov za spletne goljufe iz Vzhodne Evrope, ki so vdirali v ameriške računalnike in ukradli okoli 70 milijonov dolarjev.

Večina aretiranih obtožena bančnih goljufij in pranja denarja
Ameriški tožilec je povedal, da je bila večina aretiranih obtožena bančnih goljufij in pranja denarja. Za namene združbe so namreč odpirali bančne račune in pomagali organizirati zapleteno strukturo spletnega kriminala. Na FBI-ju so še dodali, da so aretacije del enega največjih primerov spletnega kriminala, ki so ga kadar koli preiskovali.

Po besedah njihovih predstavnikov naj bi hekerji iz Vzhodne Evrope z nezaželeno elektronsko pošto okužili računalnike manjših podjetij ali posameznikov v ZDA z virusom, imenovanim Zeus.

Nameravali naj bi ukrasti 220 milijonov dolarjev
Hekerji so tako dostopali do uporabnikovih spletnih gesel in podatkov o bančnih računih, iz katerih so nato prenesli denar na račune, ki so jih odprli posredniki iz ZDA. Nameravali naj bi celo ukrasti 220 milijonov dolarjev, so dodali na FBI-ju.

Aretacije so bile rezultat mednarodne operacije, ki se je začela maja 2009 v Omahi v Nebraski, ko so agentje FBI-ja zaznali vrsto sumljivih bančnih transakcij. Del operacije so bili tudi organi pregona iz Ukrajine, Nizozemske in Velike Britanije. V VB-ju je bilo aretiranih 19 osumljencev, v Ukrajini pa pet ljudi, ki naj bi vodile kriminalno združbo.