Nekateri kupci so se razveselili svojega novega telefona iPhone. Foto: EPA
Nekateri kupci so se razveselili svojega novega telefona iPhone. Foto: EPA

iPhone 5S predstavlja najnovejšo različico pribljubljenega Applovega pametnega telefona, iPhone 5C pa njegovo nižjecenovno različico. Če je ob prejšnjih modelih svet zajela prava Apple manija, ko so ljudje prenočevali pred trgovinami in več ur stali v vrstah, da bi se prebili do svojega telefona, je tokratna nakupovalna mrzlica manjša, vrste pa so krajše.

Kot napovedujejo analitiki, naj bi Apple v času otvoritvenega konca tedna v ZDA, Avstraliji, Veliki Britaniji, na Kitajskem, v Franciji, Nemčiji, na Japonskem in v Singapurju prodal 4,5 milijona mobilnikov iPhone 5C in 3,2 milijona mobilnikov iPhone 5S. Ko je lani v prodajo stopil iPhone 5, so v prvih treh dneh prodaje, od petka do nedelje, prodali preko pet milijonov enot.

Analitiki so bili nad videnim razočarani
Novi, težko pričakovani različici Applovih pametnih telefonov, ki so ju predstavili prejšnji teden, nista navdušili analitikov. iPhone 5C so označili za čisto razočaranje, saj cena mobilnika še zdaleč ni dovolj nizka, da bi privabila kupce aparatov spodnjega cenovnega razreda ali posegla po tržnih deležih v državah v razvoju. "Nizkocenovni" iPhone 5C s 16 gigabajti spomina bo brez vezave na Kitajskem stal 605 ameriških dolarjev, za iPhone 5S pa bo brez vezave treba odšteti 130 dolarjev več.

Model 5S tehta 112 gramov ter ima štiripalčen (10,16-centimetrski) zaslon Retina in izboljšano kamero z osmimi megapiksli. V novem aparatu se nahajajo operacijski sistem IOS 7 in čip A7 s 64-bitno arhitekturo, podpira večino brezžičnih tehnologij, vključno z mobilno telefonijo naslednje generacije LTE. Baterija naj bi omogočala do 10 ur pogovorov v omrežjih mobilne telefonije tretje generacije (3G), ima pa tudi številne senzorje, vključno s čitalcem za prstni odtis za odklepanje telefona, vgrajenim v gumb Home.

Za model 5C je značilno plastično ohišje v različnih barvah, na voljo bo v beli, rožnati, rumeni, modri, zeleni in črni, iPhone 5S pa bo na voljo še v sivi, zlati in srebrni barvi.