Po javnomnenjskih raziskavah naj bi protikadilski zakon podpiralo kar 70 odstotkov Francozov. Foto: Reuters
Po javnomnenjskih raziskavah naj bi protikadilski zakon podpiralo kar 70 odstotkov Francozov. Foto: Reuters
Dominique de Villepin
Francoski premier ni želel povedati, kakšen učinek bo imel ukrep na davke. Foto: EPA

Kavarne, nočni klubi in restavracije se bodo na novo zakonodajo tako lahko pripravile do 1. januarja 2008, je dejal francoski premier Dominique de Villepin. Tisti, ki zakona ne bodo spoštovali, bodo plačali 75 evrov kazni, s 150 evri kazni pa bo kaznovana institucija, v kateri se je kršitev zgodila. Med javne kraje naj bi spadali tudi muzeji, postaje, vladni uradi in trgovine, ulice in zasebni prostori pa sem niso všteti.

Francoski premier je še pojasnil, da se je vlada za zakon odločila zato, ker na leto zaradi kajenja umre 60.000 Francozov, še 5.000 pa jih umre zaradi pasivnega kajenja. Ob tem je dodal, da vsak dan zaradi tobaka umre kar 13 francoskih državljanov, kar je po njegovem mnenju nedopustna resničnost.

Sicer naj bi podobne zakone že imele številne države, najbolj strastni kadilci EU-ja pa so po nekaterih raziskavah Grki, Portugalci in Ciprčani.

Prva država, ki je prepovedala kajenje na javnih mestih, je Irska, ki je to storila leta 2004. Sledile so ji Italija, Švedska, Škotska, Norveška in Španija. Vsaka država si je zakon nekoliko priredila. Sprejetje podobnega zakona pa v prihodnjem letu pričakujejo v Veliki Britaniji, Belgiji, Severni Irski in celo Portugalski.

Uveljavitev podobne stroge zakonodaje napoveduje tudi slovenski minister za zdravje Andrej Bručan. Točen datum še ni znan.