Spletna stran YouTube je v samo letu in pol postala ena najbolj obiskanih na svetu. Foto: RTV SLO
Spletna stran YouTube je v samo letu in pol postala ena najbolj obiskanih na svetu. Foto: RTV SLO

YouTube je igral pomembno vlogo pri spremembi načina spremljanja medijev.

Soustavnovitelj družbe Chad Hurley
Google Video
Google Video ima precej manj uporabnikov od YouTuba. Spletni strani naj bi kljub temu še naprej delovali neodvisno. Foto: RTV SLO

Gre za ameriško podjetje, ustanovljeno februarja 2005, ki na spletu ponuja najrazličnejše videovsebine in ima že okrog 72 milijonov uporabnikov na mesec. Po besedah predstavnikov Googla bosta obe podjetji še naprej delovali neodvisno in na spletu ponujali vsaka svoje videovsebine. Vseh 67 zaposlenih pri YouTube bo obdržalo svojo službo.

Predsednik uprave Googla Eric Schmidt je dejal, da gre za eno izmed mnogih naložb, s katerimi želijo uporabnikom ponuditi enotno svetovno medijsko platformo. Vrednost delnic Googla je v ponedeljek po objavi namere za nakup zrasla za dva odstotka, na 429 dolarjev, kar je največ od aprila letos.

Čeprav gre za doslej največjo Googlovo naložbo, poznavalci predvidevajo, da bo združitev spletnega iskalnika z največjim oglaševalskim deležem na spletu in najbolj razširjenega spletnega mesta z videovsebinami Googlu v prihodnje prinesla nepredstavljivo vrednost.

Zgodovina YouTuba
Spletna stran, ki je bila ustavljena februarja 2005, je doživela prelomnico novembra lani, ko je uporabnikom omogočila izmenjavanje lastnih videoposnetkov in kratkih posnetkov (clipov) iz televizijskih programov. V prvih nekaj mesecih od zagona je imel YouTube 2,8 milijona uporabnikov, številka pa je nato strmo naraščala na 27 milijonov aprila in presunljivih 72 milijona avgusta letos. Podjetje ima 67 zaposlenih (Google okrog 8.000), vodi pa ga 29-letni Chad Hurley.

Podjetje je bilo dolgo časa tarča kritik zaradi kršenja avtorskih pravic, zato so sklenili pogodbe o sodelovanju z založniškimi hišami Universal Music Group, Sony BMG in Warner Music Group.

YouTube je igral pomembno vlogo pri spremembi načina spremljanja medijev.

Soustavnovitelj družbe Chad Hurley