Prenosno medmrežje ne bo nikoli izrinilo dostopa do spleta prek osebnih računalnikov, ampak se bosta dopolnjevala, napoveduje Gaspare. Foto: Reuters
Prenosno medmrežje ne bo nikoli izrinilo dostopa do spleta prek osebnih računalnikov, ampak se bosta dopolnjevala, napoveduje Gaspare. Foto: Reuters
Prenosnik
Mobilni telefoni ne bodo nadomestili osebnih računalnikov, bodo pa nadomestili uporabo osebnih računalnikov za uporabo določenih aplikacij. Foto: Thinkstock

To pomeni pošiljanje elektronske pošte, pisanje sporočil prek spleta ali uporabo Facebooka. S tem ko vse več ljudi uporablja podatkovne storitve prek prenosnega telefona, je vse več IP-naslovov uporabljenih za prenosne telefone. "Takrat začnemo govoriti o izčrpanju IPv4 in IPv6 postane pomemben. Pri tem ne smemo govoriti le o prenosnih telefonih, ampak tudi o napravah, ki vsebujejo prenosne telefone in komunicirajo z drugimi napravami ter jih uporabljamo v vsakdanjem življenju," je povedal Peter Gaspare iz Cisca.

Večina operaterjev IPv6 še ni vklopila
Christian Gotare
iz Ericssona je po drugi strani izpostavil, da se IPv6 s prenosnimi telefoni sreča neposredno v telefonskem aparatu, kar pomeni, da so aplikacije, ki jih uporabljate, popolnoma odvisne od IP-različice, na podlagi katere delujejo. Druga stvar, na katero je opozoril, so aplikacije in storitve operaterjev ter ponudnikov storitev, ki bi morale delovati v IPv6-različici od vsega začetka. Težava je, ker večina operaterjev IPv6 še ni vklopila.

Kakšna bo prihodnost prenosnih telefonov? "Menim, da mobilni telefoni ne bodo nadomestili osebnih računalnikov, bodo pa nadomestili uporabo osebnih računalnikov za uporabo spletnih omrežji, e-pošto in posebej hitro komuniciranje, ki ne pomeni le glasovnih sporočil. V tej vrsti komunikacije bodo mobilni telefoni zagotovo igrali večjo vlogo kot osebni računalniki," je še dejal Gaspare.

Prenosno medmrežje ne bo izrinilo dostopa do spleta prek osebnih računalnikov
Na vprašanje, ali bo prenosni splet nekoč izrinil dostop do spleta prek prenosnih telefonov, je Gotare odgovoril, da je trenutno videti, da bomo v prihodnjih letih priča spreobrnjenju. "Ne smemo pozabiti, da morajo tudi pri mobilnih telefonih bazne postaje imeti kabel, ki jih povezuje s podpornim sistemom. Ta stran torej ne bo izginila. Če uporabniki menijo, da ne potrebujejo več "kabla", četudi govorimo o območju desetih kilometrov, to še ne pomeni, da "kabla" nekje ni več. Fiksni internet tako ne bo izginil, pač pa se bosta fiksni in mobilni internet dopolnjevala."

Gotare in Gaspare sta bila gosta tretje slovenske IPv6, ki je prvi dan potekala kot delavnice na temo implementacije IPv6, drugi dan pa so bila na vrsti različna predavanja na temo IPv6, med drugim sta predavala tudi MMC-jeva sogovornika. Konferenca se je končala z okroglo mizo o zahtevah in kriterijih za kompatibilnost ter podporo ITK-opreme za IPv6.