Discovery so izstrelili ob 20.47 po krajevnem času. Foto: Reuters
Discovery so izstrelili ob 20.47 po krajevnem času. Foto: Reuters
Izstrelitev Discoveryja
Bleščečo svetlobo izstrelitve so lahko videli prebivalci vseh jugovzhodnih ameriških zveznih držav. Foto: Reuters
Izstrelitev raketoplana Discovery

To je bila že tretja izstrelitev raketoplana v pol leta in prva nočna izstrelitev po tragediji Columbie leta 2003. Takrat je v nesreči umrlo sedem članov posadke, Nasa pa je začasno prepovedala vse nočne izstrelitve, saj otežujejo, da bi kamere zaznale morebitne kose, ki bi padali s plovil, kot se je to zgodilo pri Columbii.

Preložena izstrelitev
Izstelitev je bila sicer napovedana že za v četrtek, a so jo morali zaradi slabega vremena preložiti na soboto, ko je raketoplan nato ob 20.47 po krajevnem času le začel svojo pot proti Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Predstavnik ameriške vesoljske agencije Nasa Michael Griffin je ob tem povedal, da so z izstrelitvijo "uspešno končali najbolj izzivalno, zahtevno in tehnično zapleteno zadevo, ki jo ameriški ali kateri koli drug narod lahko opravi".

Kranjske klobase v vesolju
Discovery naj bi se na Zemljo vrnil 21. decembra, na svoji 12-dnevni misiji pa ga čaka tudi do zdaj nabolj zapleteno opravilo zunaj postaje - v treh vesoljskih sprehodih naj bi vesoljci namestili novo opremo za kasnejšo pritrditev dodatnih sončnih jader in popravili kabelski sistem MVP-ja.

Na krovu raketoplana je poveljnik Mark Polansky, prvi švedski vesoljec Christer Fuglesang, pilot William Oefelein, inženir Robert Curnbeam ter strokovnjaki misije Nicholas Patrick, Joan Higginbotham in Sunita William. Williamsova, magistrica strojništva, ima poleg indijskih tudi slovenske korenine, pred izstelitvijo pa je že napovedala, da bo s seboj vzela tudi - kranjske klobase.

Izstrelitev raketoplana Discovery