Ptičji svet je vse manj raznovrsten. Foto: Reuters
Ptičji svet je vse manj raznovrsten. Foto: Reuters

Raziskovalci so verjeli, da se vse od začetka 20. stoletja izumiranje ptičjih vrst počasi ustavlja. Vendar je nova študija avstralske univerze Charlesa Darwina pokazala vznemirljive podatke, da že nekaj desetletij znova narašča število izumrlih vrst. "Vse do te raziskave smo upali, da se izumiranje upočasnjuje," pravi raziskovalka Judit Szabo.

Zgodovinsko gledano, so največji udarec doživele ptice, ki živijo na otokih. Predvsem v tihomorskem območju se je z naseljevanjem ljudi na otoke število ptic opazno zmanjševalo. Najprej so seveda izumrle občutljivejše vrste. V zadnjem času pa se pojavljajo vznemirljivi podatki izumiranja vrst na celinah.

Raziskava, objavljena v znanstveni reviji Plos One, je kot krivce za to izpostavila intenzivno kmetijstvo, ki uničuje naravno okolje. Tako so na primer pred desetletji na Havaje naselili prašiče, njihova reja pa je spremenila pokrajino in povzročila velik porast števila komarjev, ki prenašajo za ptice usodne bolezni. Svoje je prispevalo še večje število mačk.

Celotna raziskava je v angleškem jeziku dostopna tukaj.

Zato so v večini primerov prav ljudje krivi za izumiranje ptic. Raziskovalci so namreč našli le eno naravno katastrofo - ko je izbruh ognjenika v Mehiki leta 1950 izbrisal celotno populacijo skalnatega stržka (Salpinctes obsoletus exsul).