NIF-ov laserski sistem je največji na svetu. Foto: NIF
NIF-ov laserski sistem je največji na svetu. Foto: NIF
Cilj poskusa je proizvesti več energije od njenega vložka. Foto: NIF

V okviru poskusa bodo 192 laserskih žarkov usmerili na majhno količino vodikovega goriva. Da bi bil uspešen, morajo proizvesti več energije, kot pa je je bilo potrebno za sprožitev reakcije, to pa bi pomenilo nov mejnik na poti do čiste energije.

Blizu neomejenim količinam čiste energije?
Laser so v laboratoriju National Ignition Fascility gradili in sestavljali kar 12 let. Mike Dunne iz evropske skupine, ki se ukvarja z enakim vprašanjem, pa je dejal, da bi bil uspeh ameriških kolegov dogodek "potresnih razsežnosti", saj bi pomenil prehod laserske fuzije iz fizike v inženirsko dejavnost.

Prvi poskusi naj bi se v NIF-u začeli junija, rezultati pa bodo znani med letoma 2010 in 2011. Jedrska fuzija sicer velja za nekakšen "sveti gral" med viri energije, saj naj bi bilo z njo teoretično mogoče pridobivati neomejene količine čiste energije.

Z iskanje poti do nadzorovane jedrske fuzije se sicer ukvarjajo številni laboratoriji po svetu, v naravnem procesu pa do nje pride v osrčju zvezd pod vplivom močnega gravitacijskega pritiska ob temperaturah okoli 10 milijonov stopinj Celzija. Ker je težnost na Zemlji mnogo nižja, bi bilo za fuzijo potrebnih nad 100 milijonov stopinj Celzija. Ekstremne temperature naj bi znanstveniki skušali doseči z zelo močnimi laserji.

NIF-jev laserji naj bi bili sicer sposobni ustvariti 60-krat močnejšo energijo od katerega koli do zdaj uporabljanega laserja. Laserski pulz bo trajal le nekaj nanosekund, njegova moč pa naj bi bila enaka 500 bilijonom vatom.

Bistvo procesa je energijski presežek. Če bo poskus deloval, bo NIF ustvaril 10- do 100-krat več energije od vložka.

A. K. K.