Nacionalni center za znanstvene raziskave je ugotovil, da zaradi povečane kislosti vode klapavice in ostrige težje tvorijo lupino. Voda postane kisla zaradi več kot 25 milijonov ton ogljikovega dioksida, ki ga dnevno absorbirajo oceani.
Že dlje časa je znano, da kislost vpliva na tvorjenje skeleta koral in fitoplanktona, zdaj pa so na Centre national de la recherche scientifique podoben učinek potrdili še na omenjenih školjkah.
Zaradi takega vpliva ogljikovega dioksida naj bi se ličinke težje pritrdile na gojišča, ki jih pripravijo pridelovalci. Prav tako naj bi rasle počasneje, bile pa naj bi tudi bolj občutljive na plenilce.
Leta 2002 so pridelali 12 milijonov ton mehkužcev, trg pa je bil vreden 10,5 milijarde dolarjev.
C. R.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje