Za testni polet je bilo potrebno posebno dovoljenje dubajskih oblasti. Foto: Reuters
Za testni polet je bilo potrebno posebno dovoljenje dubajskih oblasti. Foto: Reuters

X2 je dvosedežno električno vozilo z vertikalnim vzletanjem, ki leti s pomočjo osmih propelerjev, trup pa je izdelan iz karbonskih vlaken. Leti lahko do višine tisoč metrov in s hitrostjo do 130 kilometrov na uro. Eno polnjenje zadostuje za 35 minut letenja.

Leteči avtomobil naj bi bil primeren za letenje na kratkih razdaljah na nizkih višinah v mestih, kjer bi ga lahko uporabljali za panoramske polete ali zdravstvene prevoze. Omogoča tudi avtonomno letenje, pri katerem naj bi bil potreben le pritisk na gumb in vozilo bo samo vzletelo, letelo ter tudi pristalo.

Po besedah proizvajalca je bil testni polet v Dubaju pomemben za naslednjo generacijo letečih avtomobilov. Generalni menedžer Xpenga Minguan Qiu je dejal, da se korak za korakom približujejo mednarodnemu trgu.

"Najprej smo izbrali Dubaj, ker je najbolj inovativno mesto na svetu," je Minguan pojasnil odločitev za javni testni polet v Dubaju.

Xpneg že napoveduje, da bo kmalu predstavil naslednika X2, ki bo lahko potoval po zraku in po cestah.

Predsednik Dubajske trgovinske zbornice, ki je sodelovala pri prvem javnem poletu X2, je dejal, da se s tem poletom spreminjajo pravila prihodnje mobilnosti.

"Leteči avtomobil je utelešenje ambicij, inovativnosti in v prihodnost usmerjene vizije, ki je vedno navdihovalo Dubaj in njegovo vodstvo. Priča smo bili zgodovinskemu trenutku, ki bo zaznamoval naslednjih 50 let," je dejal Hasan Al Hašemi.