Število spletnih uporabnikov na Kitajskem se je v enoletnem obdobju povečalo za 20,3 odstotka. Foto: EPA
Število spletnih uporabnikov na Kitajskem se je v enoletnem obdobju povečalo za 20,3 odstotka. Foto: EPA

Število spletnih uporabnikov na Kitajskem se je v enoletnem obdobju povečalo za 20,3 odstotka. Kitajska je s tem še utrdila svoj položaj države z največjim številom spletnih uporabnikov na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hkrati s številom uporabnikov pa se zvišuje tudi vrednost trgovanja prek spleta. Skupna vrednost plačil prek spleta naj bi letos dosegla 1.000 milijard juanov oziroma 151 milijard dolarjev.

Povečuje se tudi sistem državnega nadzora nad spletnimi vsebinami
S tem pa se povečuje tudi sistem državnega nadzora nad vsebinami, ki obsega tehnološke filtre, ki blokirajo strani na podlagi določenih besed, pa tudi nadzornike, ki pregledujejo objave na spletnih dnevnikih, iščoč morebitne politične disidente. Oblasti poskušajo zatreti pornografijo, nasilje in druge vsebine, ki jih imajo za škodljive.

Hitro rast uporabe medmrežja je v zadnjem letu med drugim povzročil razvoj mobilne telefonije. Omrežja, ki omogočajo vse hitrejši prenos podatkov, in zmogljivi pametni prenosni telefoni namreč k uporabi spleta pritegnejo tudi tiste, ki nimajo možnosti dostopa prek žične povezave. Mobilnik naj bi za dostop do medmrežja uporabljalo 227 milijonov Kitajcev.