Arnes opozarja, da z objavo ne želijo povečati zanimanja za obstoječe naslove, temveč pospešiti prehod na protokol IPv6. Foto: EPA
Arnes opozarja, da z objavo ne želijo povečati zanimanja za obstoječe naslove, temveč pospešiti prehod na protokol IPv6. Foto: EPA

Svetovno združenje regionalnih registrov za dodeljevanje medmrežnih naslovov Number Resource Organization (NRO) opozarja, da bo kmalu zmanjkalo naslovov po protokolu IPv4. Na voljo je še okoli 5 odstotkov prostih naslovov, medtem ko je bilo še januarja prostih 10 odstotkov naslovov, so pred dnevi sporočili iz javnega zavoda Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes), ki zagotavlja omrežne storitve organizacijam s področja raziskovanja, izobraževanja in kulture.

Prehod na IPv6 za nemoteno rast omrežja
Ta podatek še dodatno povečuje potrebo po pravočasni prilagoditvi sistemov na internetni protokol IPv6, ki zagotavlja nadaljnjo nemoteno rast internetnega omrežja. Najbolj očitna prednost protokola IPv6 je v večjem številu razpoložljivih IP-naslovov, poudarjajo v Arnesu.
Ob tem pričakujejo, da bo pet regionalnih internetnih registrov (RIR), ki pokrivajo ves svet, v letu 2010 podelilo več kot 2.000 paketov naslovov IPv6, kar predstavlja več kot 70-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2009. V enakem obdobju je bilo povečanje naslovov IPv4 zgolj osemodstotno.

Glede na trenutne smernice dodeljevanja naslovov IPv4 je pričakovati, da bodo zadnji paketi naslovov dodeljeni v začetku leta 2011, ocenjujejo v Arnesu in opozarjajo, da se z odlašanjem prilagoditve na protokol IPv6 ogrožata stabilnost ter varnost svetovnega medmrežja.