Meditacija bi lahko pomagala ohranjati dejavne nevrone. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Meditacija bi lahko pomagala ohranjati dejavne nevrone. Foto: freedigitalphotos.net


Življenjska doba se daljša, a s tem prihajajo tudi druge slabosti in težave, piše portal ScienceDaily. Ljudje po 25. letu začenjajo izgubljati možgansko maso, kar posledično vodi tudi do slabitve in pozneje tudi do izgube določenih možganskih funkcij. Nova študija znanstvenikov ameriške univerze UCLA pa nakazuje, da je te procese mogoče omiliti z meditacijo.
Na podlagi izsledkov preteklih raziskav, ki so nakazovale, da je z meditacijo mogoče bolje ohranjati sivo možganovino (ta vsebuje nevrone), so v raziskavo vzeli 100 ljudi – 50, ki jih je meditiralo že leta in 50, ki tega niso počeli.
Pri obeh skupinah so opazili atrofijo možganskega tkiva, a proces je bil pri tistih, ki so meditirali, izrazito manj agresiven. Soavtor študije Florian Kurth je ob razsežnosti ugotovljenih razlik izrazil precejšnje presenečenje. "Pričakovali smo majhne, a določljive učinke v posameznih predelih možganov, ki so jih v preteklosti povezovali z meditacijo. Namesto tega smo opazili obsežen učinek, ki se je odražal v vseh predelih možganov," je pojasnil.

Ob tem raziskovalci poudarjajo, da neposredne povezave ne morejo potrditi, saj je v igri veliko dejavnikov, a da so izsledki vseeno obetavni.