Na fizikalni olimpijadi ne bo Slovencev

Vseh pet slovenskih tekmovalcev bi po prilagojenih pravilih moskovskega inštituta za fiziko in tehnologijo moralo tekmovati v enem prostoru pod nadzorom ruskega predstavnika. A to zaradi prepovedi zbiranja v izobraževalnih zavodih pri nas ni bilo mogoče.

"Ne bodo v tem uradnem delu konkurence, ampak se bo njihov rezultat na koncu ovrednotil kot gostujoči tekmovalec. Kar pomeni, da uradnega priznanja oz. nagrade ne morejo doseči," je pojasnil Jurij Bajc, tajnik tekmovalne komisije za fiziko društva DMFA Slovenija.

Za večino mladih, ki jim udeležba na tekmovanju predstavlja edinstveno življenjsko priložnost, na katero so se pripravljali več let, to pomeni precejšnje razočaranje. "V trenutni situaciji ja, do neke mere. Ampak vseeno smo marsikaj odnesli od vsega tega," je povedal udeleženec evropske fizikalne olimpijade David Ošlaj.

"V globalu eno tako leto pandemije ne naredi zelo velike škode. Seveda pa za tisto generacijo, ki je ravno tisto leto ravno na tej stopnji, da bi tekmovala, je pa to zelo veliko razočaranje, da po vloženem trudu ne morejo tekmovati," je dodal Bajc.

Slovenski udeleženci se bodo sicer v torek na daljavo preverili v teoretičnih nalogah, v četrtek pa še v simulaciji praktičnega dela.

"Zaradi precej slabše motivacije mislim, da ni vredno pričakovati nekih težkih rezultatov. Se bomo pa verjetno potrudili, kolikor se bo dalo," je napovedal Ošlaj.

Marsikateremu od njih bodo sicer zaradi tega lahko umanjkale točke za pridobitev Zoisove štipendije in reference za vpis na priznane tuje fakultete.