Večji del zasvojenosti se začne prav med odraščanjem. Foto: MMC RTV SLO
Večji del zasvojenosti se začne prav med odraščanjem. Foto: MMC RTV SLO

Raziskovalci Baylor College of Medicine iz Teksasa v dveh novih študijah ponujajo nov vpogled v nagnjenost k zasvojenosti različnih starostnih skupin, poroča portal IFLScience. V eni izmed njih tako ugotavljajo, da ob povečani dejavnosti molekula eIF2α začne negativno uravnavati sintezo novih beljakovin. Znanstveniki pa so že v preteklosti ugotovili, da je tvorjenje novih beljakovin ključno pri vedenjskih spremembah, ki jih povzroči kokain in jakosti novih sinaps.

V poskusih na miših so odkrili, da kokain pri adolescentnih miših občutno zmanjša dejavnost eIF2α, ne pa tudi pri odraslih miših. Ker so se pri mlajših miših začele dejavneje tvoriti nove beljakovine, so se okrepile tudi povezave med nevroni, ki so proizvajali dopamin; ta je odgovoren za občutek užitka.

Pogojeno tudi z genetiko
Da bi še podkrepili izsledke, so šli še korak dlje in z uporabo genetske manipulacije ter farmacevtskih pripomočkov zmanjšali dejavnost molekule eIF2α pri odraslih in povečali pri mladih miših. Opazili so večjo dojemljivost za manjše doze kokaina pri odraslih miših in manjšo pri mlajših.

Ugotovili so tudi, da je proces zmanjšane dejavnosti eIF2α vpleten na začetku oblikovanja zasvojenosti, se pravi, da bi omenjena molekula lahko delovala kot katalizator procesa zasvojenosti, ter da so iste odzive sprožili tudi alkohol, nikotin in metamfetamin.

V drugi študiji pa so ugotovili, da imajo nekateri ljudje variacijo v genu eIF2α, za katero domnevajo, da vpliva na nagrajujoče dražljaje.