Telo se mora med spanjem spočiti, sevanje slušalke mobilnega telefona, pa to preprečuje, ugotavlja raziskava. Foto: EPA
Telo se mora med spanjem spočiti, sevanje slušalke mobilnega telefona, pa to preprečuje, ugotavlja raziskava. Foto: EPA

Raziskava, ki so jo naročila nekatera telefonska podjetja, ugotavlja, da sevanje iz slušalke lahko povzroči nespečnost, glavobol in zmedenost. Poleg tega lahko vpliva na stopnjo globokega spanca in tako telesu prepreči potreben počitek.

Znanstveniki so del ljudi, ki so sodelovali v raziskavi izpostavili sevanju, ki ga prejmemo, ko uporabljamo mobilni telefon. Ugotovili so, da ti so potrebovali več časa, da so trdno zaspali, stopnja globokega spanca pa je trajala manj časa, kot pri drugih ljudeh.

Soglasja o vzrokih za motnje spanca ni
Znanstveniki navajajo več vzrokov za motnje spanca. Tako naj bi uporaba mobilnika vplivala na spremembe v tistem delu možganov, ki je odgovoren za aktiviranje stresnih odzivov. Po drugi teoriji pa naj bi sevanje vplivalo na produkcijo hormona melatonina, ki kontrolira notranji ritem telesa.

Znanstvenikom prav tako ni uspelo izključiti možnosti, da lahko dolgotrajna uporaba mobilnika poveča možnost, da zbolimo za rakom. Glede na ugotovitve pa priporočajo, da pred spancem telefonske pogovore raje opravimo na stacionarnih telefonih.