1. Nadomestni Sojuz na poti k Mednarodni vesoljski postaji

Vabilo bralcem

Smo kakšno pomembno novico izpustili? Vabljeni, da jo prispevate v komentarjih. Najboljše lahko poudarimo v članku samem. Hvala tudi za kakršne koli pripombe ali opozorila na aljosa.masten@rtvslo.si.

V petek je bila z Bajkonurja izstreljena raketa Sojuz-2.1a. Proti Mednarodni vesoljski postaji (MVP) je poslala vesoljsko ladjo Sojuz MS-23, piše ruski TASS. Priklop na MVP je predviden v nedeljo.

Vesoljska ladja je tokrat izjemoma brez posadke. Namenjena je namreč vračilu tričlanske posadke Sojuza-22, ki je ostala brez prevoza, ko je MS-22 doživel okvaro hladilnega sistema. Dvaindvajsetka bo sicer še nekaj časa ostala združena s postajo, predvidoma do konca marca, saj bo treba nekaj opreme, med drugim na posadko prilagojene sedeže, prenesti v novo vesoljsko ladjo.

MS-23 bo priklopljen predvidoma 215 dni, za toliko bo podaljšana misija Sergeja Prokopjeva in Dimitrija Petelina ter Američana Franka Rubia, piše TASS. Na postaji so od septembra lani (poglavje 2).

Video 1: Posnetek izstrelitve

Video 2: Prenos priklopa, ki bo v nedeljo

Puščanje zunanjega sevalnika toplote na Sojuzu MS-22 je bilo odkrito decembra lani. Sodeč po analizi ruske vesoljske korporacije Roskozmos je luknjo povzročil udar mikrometeoroida.

Taisti vzrok naj bi 12-milimetrsko luknjo mesec dni pozneje povzročil v ruski vesoljski tovorni ladji Progres MS-21. O tem je v zahodnih strokovnih medijih veliko dvoma, saj je možnost udara v tako kratkem času na isti predel dveh vesoljskih ladij nizka, čeprav ni izključena.

Roskozmos je sicer pretekli teden uradno podal svojo odobritev za podaljšanje delovanja MVP-ja do leta 2028. Že leto prej sicer namerava izstreliti prvi modul nacionalne vesoljske postaje ROSS.


2. Dve kitajski izstrelitvi

Kitajska je v četrtek z izstrelišča Šičang (Xichang) v provinci Sečuan (Sichuan) izstrelila raketo Dolgi pohod-3B s satelitom ChinaSat 26, namenjenim satelitskemu dostopu do medmrežja, piše Šinhua (Xinhua). Več v posnetku zgoraj.

V petek pa je z izstrelišča Jiuquan poletela raketa Dolgi pohod-2C in v načrtovano tirnico dostavila satelit za "oddaljeno opazovanje", piše Šinhua. Več informacij ni dostopnih, prav tako ne posnetek.


3. NOTICE:

Center Noordung v Vitanjah bo organiziral astronomsko opazovanje meglic. Več tukaj.Nova ameriška težkonosilna raketa Vulcan bo prvič izstreljena 4. maja, sporoča družba United Launch Alliance.Nova ameriška lahkonosilna raketa Terran 1 bo prvič izstreljena predvidoma 8. marca, sporoča Relativity Space.
Prvi polet nove japonske rakete H3 je predviden za 10. marec, piše Japan News.Prva ruska robotska misija na Luno (po sovjetskih), Luna-25, je predvidena za 13. julij letos, piše TASS.Astronomi so s pomočjo vesoljskega teleskopa Chandra odkrili črni luknji, ki bosta trčili. Več tukaj.
Južna Koreja je še uradno prekinila vesoljske vezi z Rusijo, piše South China Morning Post.Z vodo bogati asteroidi so nastali v zunanjem delu Osončja in migrirali v notranji del, sporoča nemški DLR. Več tukaj.Jaxa je objavila prvo znanstveno analizo vzorcev asteroida Rjugu, ki jih je pridobila in na Zemljo dostavila sonda Hajabusa 2. Več tukaj in tukaj.
Zakaj zvezd podnevi ne vidimo? Astrofizičarka Dunja Fabjan pojasnjuje tukaj.So raziskovalci odkrili pobeglo supermasivno črno luknjo? Astrofizik Jure Japelj pojasnjuje tukaj.


4. Venerine korone

Ilustracija korone Quetzalpetlatl na Veneri. Na območju korone plašč pritiska navzven skozi šibko litosfero, na njenih robovih pa se skorja potaplja.  Foto: TV Slovenija
Ilustracija korone Quetzalpetlatl na Veneri. Na območju korone plašč pritiska navzven skozi šibko litosfero, na njenih robovih pa se skorja potaplja. Foto: TV Slovenija
200-kilometrska korona Aine na južni polobli Venere. Foto: NASA/JPL-Caltech
200-kilometrska korona Aine na južni polobli Venere. Foto: NASA/JPL-Caltech

Venera in Zemlja sta si precej podobni po velikosti in kemični sestavi, torej bi se morali ohlajevati s podobno hitrostjo. Imata pa eno pomembno razliko: Zemlja ima tektonske plošče, Venera ne. Tektonika je pomemben dejavnik pri prenosu toplote iz jedra in plašča navzven.

Nasa je sporočila, da je verjetno našla odgovor. Poglavitna pot toplote iz notranjosti so verjetno korone (coronae), ovalni površni pojavi, kjer magma pritiska navzgor, litosfera pa je posebej tanka in začne pokati v ovalnih vzorcih. S pregledom opazovanj sonde Magellan iz 90. let so znanstveniki ugotovili, da debelina litosfere koron znaša do zgolj 11 kilometrov. Več tukaj. Korone so sicer že dolgo znan pojav, odkrite so bile že leta 1983.


5. Kitajsko samohodno vozilo se ne premika

Fotografije so od leve proti desni nastale 11. marca 2022, 8. septembra 2022 in 7. februarja 2023. Foto: NASA/JPL-Caltech
Fotografije so od leve proti desni nastale 11. marca 2022, 8. septembra 2022 in 7. februarja 2023. Foto: NASA/JPL-Caltech

Kitajska robotska odprava Tjanven-1 praznuje dve leti delovanja pri Marsu, saj se je utirjenje v orbito okoli planeta zgodilo 10. februarja 2021 (poglavje 2). Nekaj mesecev pozneje sta na rdečih tleh uspešno pristala pristajalni modul in rover Žurong (Zhurong).

Žurong s pristajalnikom na začetku delovanja. Foto: CNSA
Žurong s pristajalnikom na začetku delovanja. Foto: CNSA

To je bil velik uspeh za Kitajsko. Šlo je namreč za njeno prvo medplanetarno odpravo in prvo marsovsko odpravo, ki jo je opravila z odliko. Postala je tretja država v zgodovini, ki je opravila uspešen pristanek na Marsu, in v prvem poskusu tja dostavila tako orbiter, pristajalnik kot samohodno vozilo.

Žurongu se dnevi morda iztekajo. Maja lani je vstopil v hibernacijo zaradi marsovske zime, ki traja kar 154 dni, in peščenih viharjev. Napaja se namreč z električno energijo iz sončnih celic. Zbuditi bi se moral decembra lani. Morda se je, a Kitajska o tem ni ničesar javno povedala.

Nasa je zdaj objavila fotografije, ki jih je posnela sonda MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). Te jasno kažejo, da se Žurong od septembra lani ni premaknil. To še ne pomeni, da je za vedno ugasnil. Lahko še hibernira, čakajoč na zadostno svetlost in toploto. Če se bo premaknil, bo Kitajska to nedvomno oznanila. A z vsakim dnem slabše kaže.

Žurong je sicer svojo temeljno misijo opravil, trajala je tri mesece.

Ta marsovska zima je usodni udarec zadala tudi Nasini seizmološki postaji InSight.


6. FOTO 1: Kozmično ukrivljanje

Foto: NASA/ESA/CSA /I. Labbe/ESA/Hubble & NASA, H. Ebeling
Foto: NASA/ESA/CSA /I. Labbe/ESA/Hubble & NASA, H. Ebeling

Hubblova ekipa je ta teden na ogled postavila fotografijo jate galaksij SPT-CL J0019-2026, kjer je toliko mase, da očitno ukrivlja prostorčas in ukrivlja, povečuje vire svetlobe iz ozadja. Več tukaj.


7. FOTO 2: Pet galaksij, morda prevelikih za svojo starost

Sorodna novica Teleskop Webb odkril šest velikih galaksij, ki naj bi nastale kmalu po velikem poku

Znanstveniki so s pomočjo vesoljskega teleskopa James Webb priskrbeli še en zanimiv namig o zgodovini vesolja. Našli so pet zgodnjih galaksij kandidatk, mnogo premasivnih za svoj čas.

Raziskovalna skupina s prvopodpisanim Ivom Labbéjem (Tehnična univerza v Swinburneju) se je zakopala v prvi javno izdani nabor Webbovih opazovanj 12. julija lani, ugotovljenih z instrumentom NIRCam. Osredinila se je na šestero nenavadnih virov svetlobe in jih premerila s pomočjo fotometrije. Izračunala je naslednje.

Galaksije kandidatke vidimo, kot so bile videti med 500 in 700 milijoni let po Prapoku (izračun še ni dokončen). Ni pa znano, kdaj so nastale. Foto: NASA/ESA/CSA /I. Labbe
Galaksije kandidatke vidimo, kot so bile videti med 500 in 700 milijoni let po Prapoku (izračun še ni dokončen). Ni pa znano, kdaj so nastale. Foto: NASA/ESA/CSA /I. Labbe

Svetloba galaksij kandidatk je do nas potovala okoli 13,1 milijarde let, torej jih vidimo v času, ko je bilo vesolje staro od 500 do 700 milijonov let oziroma pri nekaj odstotkih starosti vesolja (rdeči pomik znaša med 7 in 9). To sicer ni nič nenavadnega, galaksij v tem obdobju je odkritih še in še. Štrli podatek o masi: navedene galaksije kandidatke imajo zvezdno maso po več deset milijard Sonc vsaka, najmasivnejša pa več kot sto milijard mas Sonca. Za primerjavo: zvezdna masa domače Galaksije po nekaterih ocenah znaša okoli 60 milijard Sonc. (Opozoriti je treba na razliko med zvezdno maso in maso galaksije, ta vsebuje tudi prah, pline in temno snov.) Če izračun drži, potem je izjemno mlada galaksija zgolj dobrih 500 milijonov let po Prapoku že dosegla zvezdno maso, ki presega zvezdno maso naše Galaksije, danes stare že več kot 13 milijard let (ocene starosti se razlikujejo, bi pa lahko nastala v istem obdobju kot galaksije, ki jih je zdaj odkril Webb). Za zelo grobo primerjavo: kot bi našli dojenčka velikosti odraslega človeka.

Foto: NASA/ESA/CSA /I. Labbe
Foto: NASA/ESA/CSA /I. Labbe

A pri tej objavi je treba biti previden, to poudarjajo tudi sami avtorji. Najprej je treba starost virov svetlobe izmeriti z natančnejšo metodo, spektroskopijo, torej lomljenjem svetlobe na različne valovne dolžine. Fotometrija ni dovolj zanesljiva. Za to bo v prihodnosti poskrbel sam Webb. Nato je treba ugotoviti, zakaj so ti viri dejansko tako svetli. Lahko so zaradi množice zvezd. Lahko pa bi šlo za kvazarje, torej supermasivne črne luknje v središču galaksij z obsežnim akrecijskim diskom, ki močno sveti, lahko celo močneje od vseh drugih zvezd.

Pravzaprav je Webb en vir že preveril s spektroskopijo in potrdil, da gre za – kvazar. Bo to obveljalo tudi za preostalih pet?

Če ne bo in se kandidatke resnično izkažejo za zgodnje orjakinje, potem bo treba prevetriti kozmološki model razvoja vesolja. "Za tako hitro rast galaksij bi se moral skoraj ves plin v vesolju spreminjati v zvezde pri skoraj 100-odstotni učinkovitosti. To je zelo težko, kar je znanstveni izraz za nemogoče," je komentiral Labbé.

Objava je v reviji Nature.

Nekatere zanimive slovenske strani o vesolju

Portal Vesolje.net
Portal v vesolje
Podkast Temna stran Lune (nova epizoda)
Podkast ApolloLajka (nova epizoda)
Revija Življenje in tehnika
Astronomska revija Spika
Revija Obramba
Agencija Tromba
Zavod Cosmolab
Spletna stran Andros
Astronomsko društvo Vega
Astronomsko društvo Orion
Astronomski krožek Gimnazije Šentvid
Fizik o vesoljskem vremenu: Sončni blog
Podkast Sončni blog (nova epizoda)


NA VIDIKU:

Nedelja, 26. februar – Falcon 9 – Starlink

Ponedeljek, 27. februarFalcon 9 – Crew-6

Sreda, 1. marec – Falcon 9 – OneWeb