Elon Musk že vse od prevzema Twitterja dviga prah s svojimi anketami na družbenem omrežju. Foto: Reuters
Elon Musk že vse od prevzema Twitterja dviga prah s svojimi anketami na družbenem omrežju. Foto: Reuters

"Kot izvršni direktor bom odstopil, takoj ko najdem nekoga dovolj nespametnega, da vzame to službo! Po tem bom vodil le še ekipe za programsko opremo in strežnike," je ponoči tvitnil Musk, ki je 27. oktobra postal edini lastnik Twitterja, potem ko je zanj odštel 44 milijard.

Uporabniki Twitterja so konec tedna v anketi, v kateri jih je Musk vprašal, ali naj ostane izvršni direktor Twitterja, glasovali za njegov odhod s položaja. Tako se je izreklo 57,5 odstotka od več kot 17 milijonov sodelujočih. Musk je predtem obljubil, da bo rezultat ankete spoštoval, po objavi rezultata pa se nanj ni jasno odzval.

Izvajalec anket, podjetje HarrisX je nato v torek na Twitterju objavil lastno anketo med uporabniki družbenega medija, po kateri si jih Muska na položaju direktorja želi 61 odstotkov.

Pri HarrisX zagotavljajo, da niso povezani z Muskom ali njegovimi organizacijami, Musk pa je z opozorilom na njihovo anketo sporočil, da ima Twitter očitno še vedno težave z boti oziroma lažnimi računi in da naj bi z njihovo pomočjo priredili izid njegove ankete.

Musk doslej sicer ni imel težav z lastnimi anketami, ko so te na primer ugotovile, da si večina uporabnikov želi vrnitve nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na platformo.

Muskove ločitve od Twitterja si sicer verjetno najbolj želijo v upravnem odboru proizvajalca avtomobilov Tesla, katerega delnice padajo, vse odkar se je Musk lotil vodenja družbenega omrežja.

Metsola vabi Muska v Evropski parlament

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v ponedeljek Muska povabila na zaslišanje in "odkrito izmenjavo mnenj" s poslanci. To vplivno družbeno omrežje ima pomembno vlogo v demokratičnem življenju EU-ja in ne bi smelo postati pobudnik sovražnega govora in dezinformacij, je v pismu Musku opozorila Metsola.

"Twitter igra osrednjo vlogo v demokratičnem življenju Evropske unije in omogoča možnost civilne razprave," je zapisala. Twitter po njenem prepričanju "ne bi smel nehote postati pobudnik sovražnega govora, vmešavanja v volitve in dezinformacij", je opozorila.

Muskova navzočnost v Evropskem parlamentu bi bila priložnost "za odprto javno izmenjavo", je prepričana Metsola. Predsednica meni, da bi morala Muska zaslišati parlamentarna odbora za notranje zadeve in za notranji trg. Ob tem je izrazila prepričanje, da se bo Musk vabilu odzval.

Metsola je v pismu omenila tudi druge vodje ameriških podjetij, ki so že nastopili na zaslišanju v Evropskem parlamentu, med njimi leta 2018 tudi prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg. Musk se na pismo Metsole še ni odzval.