Vzorci, zbrani na površju kometov, bi dali odgovore na več znanstvenih vprašanj. Foto: EPA
Vzorci, zbrani na površju kometov, bi dali odgovore na več znanstvenih vprašanj. Foto: EPA

Nasini strokovnjaki so prepričani, da je tak način pridobivanja vzorcev za analizo veliko varnejši, kot bi bili pristanki na samem kometu. Analize delov kometa naj bi odkrile tudi to, kako so padli kometi vplivali na razvoj življenja na Zemlji, poroča BBC.

Vzorci pokazali prisotnost aminokislin
Kometi so namreč sestavljeni iz ledu, plinov in prahu. V vzorcih, ki so jih zbrali leta 2002, pa so razbrali prisotnost aminokislin, ki jih živi organizmi uporabljajo za tvorbo beljakovin. To dodatno podkrepi teorijo, da so nekatere snovi, ki jih najdemo na Zemlji, prinesli padli kometi in meteoriti.

Potrebujejo več vzorcev
Več podatkov bodo lahko dobili z obsežnejšimi analizami. Z njimi bi radi iznašli tudi najboljši način, kako komet uničiti, če bo kdaj nevarnost trka z Zemljo.

Vzorce s kometov naj bi pridobivali s posebno harpuno, ki bi jo na komet izstrelili s plovila. Nasini inženirji so poskusno že zgradili 183 centimetrov dolgo izstrelitveno napravo, ki lahko sproži izstrelke s hitrostjo 110 kilometrov na uro, zdaj ugotavljajo še, kako jo sprožiti.

Esina harpuna že na poti do kometa
Ni pa to le ideja Nase. Tudi Evropska vesoljska agencija stavi v vesolju na harpuno in eno je že leta 2004 poslala na pot proti kometu Churyumov-Gerasimenko. Do njega naj bi prispela leta 2014, a vzorcev ne bo prinesla nazaj na zemljo.