Foto:
Foto:
Virus Sasser je zmagal v kategoriji naškodljivejših virusov v letu 2004.

Najbolj škodljiv je bil Sasser. Ta ni bil odgovoren le za najstrašnejšo epidemijo doslej, ampak je bil nadležen njegov vpliv za žrtve, katerih računalniki so postali virtualno neuporabni, saj je virus povzročal ponavljajoče se neprestano zaganjanje.

V kategoriji najbolj prefinjenega virusa je prvo mesto zasedel Noomy.A. To je črv, ki je okužil spletne strani in pošiljal sporočila prek pogovornih kanalov, kot da bi bila uporabnikova pristna.

Sicer ni povzročil veliko težav računalniku, je pa vendarle tehnološko zelo kompleksen črv. Za najbolj klepetavega virusa so proglasili edinega te vrste Amus.A, ki uporablja govorni zagon v operacijskem sistemu Windows XP za najavo svoje prisotnosti.

Črv Netsky je prevladal v kategoriji najbolj muzikaličen. Ta, potem ko okuži računalnik, oddaja čudaško melodijo cele tri dolge ure.

Za najbolj plašnega virusa so razglasili različice črva Bagle, ki se samodejno pošiljajo v zaščiteni datoteki zip, da bi preprečile odkritje protivirusni aplikaciji, ko vstopijo v računalnik.

Črv Zafi.D je postal najbolj preračunljiv in mnogojezikovni, saj ima vse karakteristike za vodstvo na lestvici po obeh kriterijih. Ustvarjen je z namenom, da posnema voščilnice in tako izkorišča praznična obdobja. Najbolj plodna je družina črvov Gaobot. Njihovo število je v minulem letu doseglo okrog 2.000 različic. Najbolj olikani virusi so tri kode, in sicer StartPage.AV, Harnig.B in Multidropper.AM. Prijazne pa zato, ker uporabnika obvestijo z izpisom sporočila, da jim je njihov računalnik padel v roke.