Foto:
Foto:

Znanstveniki so po naključju odkrili 83 odlično ohranjenih kosti, ki so bile v bližini Barcelone zakopane več kot 13 milijonov let. Znanstveniki so okostje poimenovali Pierolapithecus catalanicus, bil naj bi moškega spola, prehranjeval pa se je s sadjem, poročata BBC in El Mundo.

Nekaj človeškega, nekaj opičjega
Pierolapithecus je bil glede na kosti, ki predstavljajo zapestje, odličen pezalec. Njegov videz je bil za znanstvenike veliko presenečenje, saj je neskončna mešanica človeškega in živalskega. Njegov obraz je, recimo, tak kot so živalski, vendar pa je nos povsem človeški, saj imajo opice konico nosu med očmi, ki jih tako ovira pri gledanju. Tako prsti na rokah kot tisti na nogah so kratki, kar je značilnost opic. Zato se je lahko prednik obešal z dreves, vendar se je moral za to precej potruditi.

Velike opice naj bi se glede na genetske in druge dokaze odcepile od preostalih skupin primatov pred 11 in 16 milijoni let. Novo odkritje pa je vzbudilo tudi nestrinjanje, saj nekateri menijo, da iz najdenega okostja ni izšel orangutan.

S pojavom tega okostja so dobile tudi teorije o predniku človeka nov zagon. Pred tem znanstveniki niso imeli nobenih materialnih dokazov za to, da se je razvoj človeka in opice ločil med 12,5 in 13 milijona leti, poroča El Mundo.