Thomas Perlmann iz komiteja za Nobelove nagrade razglaša nobelovca za medicino, to sta David Julisus in Ardem Patapoutian. Foto: EPA
Thomas Perlmann iz komiteja za Nobelove nagrade razglaša nobelovca za medicino, to sta David Julisus in Ardem Patapoutian. Foto: EPA

Njuna odkritja so "nam omogočila, da bolje razumemo, kako lahko vročina, mraz in mehanska sila spodbudijo živčne impulze, ki nam dovolijo sprejeti svet okoli nas in se mu prilagoditi," so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Letošnja dobitnika Nobelove nagrade sta omogočila razumeti, kako lahko toplota, mraz in mehanska sila sprožijo živčne impulze, ki omogočajo zaznavanje in prilagajanje svetu. Znanstveniki zdaj bolje razumejo na primer, kako zaužitje čilija povzroči v možganih občutek vročine, čeprav sam čili ni vroč, ali pa mentol hladi. Po tem sistemu delujejo na primer mazila za lajšanje bolečin, je ponazoril Stožer.

Raziskovalca sta s celicami, občutljivimi na pritisk, odkrila nov razred senzorjev, ki se odzivajo na mehanske dražljaje v koži in notranjih organih. To znanje je podlaga za razvoj zdravljenja za vrsto različnih bolezni, med drugim tudi kronične bolečine.

Kot je za STA povedal vodja inštituta za fiziologijo na mariborski medicinski fakulteti Andraž Stožer, sta si Julius in Patapoutian zaslužila, ker sta priskrbela ključen dodatek v mozaiku znanja o zaznavanju dotika in temperature, s tem pa po že nagrajenih dosežkih na področju vida, sluha in okusa zapolnila manjkajoči košček med človeškimi čutil.

Z objavo letošnjih dobitnikov Nobelove nagrade za medicino se je začel teden objave letošnjih Nobelovih nagrajencev. V torek sledi objava letošnjega Nobelovega nagrajenca za fiziko, v dnevih pozneje še za kemijo, književnost in mir. V ponedeljek bodo razglasili Nobelovo nagrado za ekonomijo.

Več kot stoletje staro Nobelovo nagrado podeljuje švedska akademija za znanost, nagrajenci pa prejmejo tudi finančno nagrado  10 milijonov švedskih kron. V torek sledi objava letošnjega Nobelovega nagrajenca za fiziko, potem sledijo kemija, književnost in mir ter kot zadnja prihodnji ponedeljek še razglasitev Nobelove nagrade za ekonomijo.. Foto: AP
Več kot stoletje staro Nobelovo nagrado podeljuje švedska akademija za znanost, nagrajenci pa prejmejo tudi finančno nagrado 10 milijonov švedskih kron. V torek sledi objava letošnjega Nobelovega nagrajenca za fiziko, potem sledijo kemija, književnost in mir ter kot zadnja prihodnji ponedeljek še razglasitev Nobelove nagrade za ekonomijo.. Foto: AP

Kdo sta nagrajenca?

Ardem Patapoutian se je rodil leta 1967 v libanonski prestolnici Bejrut in kot najstnik prišel v ZDA. Po doktoratu na Kalifornijskem tehnološkem inštitutu (CalTech) leta 1996 je odšel na univerzo v San Franciscu. Od leta 2000 raziskuje v medicinskem inštitutu Scripps Research v La Jolli v Kaliforniji, kjer je tudi profesor. Od leta 2014 raziskuje tudi na raziskovalnem medicinskem inštitutu Howarda Hughsa.

David Julius pa se je rodil leta 1955 v newyorškem predelu Brooklyn. Po koncu srednje šole se je vpisal na študij na slovitem Massachusetts Institute of Technology. Njegov prvotni namen je bil študij medicine, a ga je delo v laboratoriju tako zelo pritegnilo, da je leta 1984 doktoriral iz biologije na univerzi v kalifornijskem mestu Berkeley.

Sledila je nekajletna vrnitev v rodni New York, na univerzo Columbia, nato je leta 1990 odšel na univerzo v San Franciscu (UCSF), kjer je zdaj profesor in ima lasten, prav po njem samem poimenovan laboratorij. Poročen je s sodelavko Holly Ingraham.

Podeljena Nobelova nagrada za medicino