Prejemniki Nobelove nagrade za kemijo so raziskovali zgradbo beljakovin. Foto: Reuters
Prejemniki Nobelove nagrade za kemijo so raziskovali zgradbo beljakovin. Foto: Reuters

Eno od letos priznanih odkritij se nanaša na gradnjo beljakovin. Drugo se nanaša na uresničitev 50 let starih sanj – napovedovanja zgradbe beljakovin iz njihovih aminokislinskih zaporedij. Obe odkritji odpirata velike možnosti, je dejal predsednik Nobelovega odbora za kemijo Heiner Linke.

Beljakovine oziroma proteini so običajno sestavljeni iz 20 aminokislin. Leta 2003 je Bakerju uspelo oblikovati novo beljakovino, odtlej pa njegova raziskovalna ekipa ustvarja različne beljakovine, vključno s tistimi, ki se lahko uporabljajo kot zdravila, cepiva, nanomateriali in majhni senzorji, piše v obrazložitvi.

Dosežek Hassabisa in Jumperja se medtem nanaša na napovedovanje beljakovinskih struktur. V beljakovinah so namreč aminokisline povezane v dolge verige, ki se zložijo v tridimenzionalno zgradbo, ključno za delovanje beljakovine.

Leta 2020 sta Britanec in Američan prestavila model umetne inteligence AlphaFold2, s pomočjo katerega jima je uspelo napovedati zgradbo tako rekoč vseh identificiranih beljakovin.

"Življenje ne bi moglo obstajati brez beljakovin. To, da lahko zdaj predvidimo strukture beljakovin in oblikujemo svoje beljakovine, je največja korist za človeštvo," piše v obrazložitvi.

V znanstvenem svetu velja Nobelova nagrada za kemijo za eno najprestižnejših. Med njenimi prejemniki so številni znameniti znanstveniki, kot sta bila pionirja na področju radioaktivnosti Ernest Rutherford in Marie Curie.

Lani je šla nagrada za kemijo v roke Moungiju Bawendiju, Louisu Brusu in Alekseju Ekimovu za odkritje majhnih skupin atomov, znanih kot kvantne pike, polprevodniških nanostruktur, ki se uporabljajo na različnih tehnoloških področjih, od LED-zaslonov do operiranja tumorjev.

Letošnje razglasitve nobelovcev so se začele v ponedeljek z razglasitvijo dobitnikov za medicino in fiziologijo. V torek so razglasili dobitnika za fiziko, v četrtek bo znan prejemnik nagrade za literaturo, v petek pa še za mir. Dobitniki nagrade za ekonomijo bodo razglašeni v ponedeljek, 14. oktobra.

Podelitev nagrad bo 10. decembra v Oslu in Stockholmu, na obletnico smrti Alfreda Nobela. Vsaka nagrada prinaša ček v vrednosti 11 milijonov švedskih kron oziroma nekaj več kot 900.000 evrov. Če je dobitnikov več, se znesek med njimi razdeli.