Foto:
Foto:

Tokrat so se na pot podali z rusko transportno vesoljsko ladjo Sojuz TMA-6, ki so jo izstrelili iz kazahstanskega Bajkonura.

Rus Sergej Krikaljov in Američan John Phillips bosta na ISS-ju nadomestila kozmonavta Saližana Šaripova in astronavta Leroya Chiaa, ki sta bila tam od oktobra. Krikaljov in Philips bosta ostala šest mesecev, medtem ko se bo Italijan Roberto Vittori vrnil po enem tednu.

Krikaljov na robu rekorda
Krikaljov je prvi ruski kozmonavt, ki je poletel v vesolje šestič. Njegov nalet je do tega poleta znašal 624 dni, devet ur, 15 minut in 29 sekund. Več časa so bili v vesolju le trije njegovi rojaki. Če bo Rus ostal na ISS-ju pol leta, bo njegov nalet presegel 800 dni, kar bo nov svetovni rekord. Stari rekord, zdaj ga ima Sergej Avdejev, bo presežen po 124 dneh odprave.

V vesolje se vrača tudi Discovery
Iz Nase so sporočili, da je to še en korak k vrnitvi njihovega vesoljskega plovila v vesolje po dveh letih. Njihova osnovna naloga je namreč sprejem raketoplana Discovery naslednji mesec. Ta jim bo prinesel hrano, vodo in druge nujne potrebščine.