Ljubite Mohameda, prepovejte Facebook za vedno. Napisi protestnikov so zgovorni. Foto: EPA
Ljubite Mohameda, prepovejte Facebook za vedno. Napisi protestnikov so zgovorni. Foto: EPA

Stran "Everybody Draw Mohammed Day" ("Dan, ko vsi narišimo Mohameda") je v Pakistanu sprožila številne kritike, saj imajo muslimani vsakršno prikazovanje in upodabljanje preroka za bogokletno.
Stran so objavili v znak protesta, potem ko je ena od radikalnejših miuslimanskih skupin zagrozila avtorjema ameriške animirane serije South Park.
Ta sta v eni od svojih epizod prejšnji mesec Mohameda prikazala oblečenega v kostum medveda, s tem pa sta si nakopala bes islamskih skrajnežev.
Prepovedali še YouTube
Pakistanska vlada je sprva ukazala preprečitev dostopa do sporne strani, a so odvetniki Islamskega foruma od višjega sodišča v Lahoreju zahtevali, naj vladi ukaže popolno prepoved dostopa do Facebooka.
Sodišče je tako vladi ukazalo, naj onemogoči uporabo Facebooka do 31. maja. Odvetniki Islamskega foruma so odločitev sodišča nemudoma pozdravili, pred zgradbo sodišča pa so se zbrali številni protestniki, ki so skandirali: "Dol s Facebookom!"
Po zadnjih podatkih je pakistanska vlada zaradi "svetoskrunskih video vsebin" danes onemogočila še dostop do spletnega video portala Youtube. Pakistanski telekomunikacijski organ, odgovoren za omejevanje dostopa do določenih internetnih strani, sicer ni izpostavil točno določenih vsebin na Youtubeu.
Odgovorni so sporočili le, da se število svetoskrunskih vsebin iz dneva v dan povečuje. Poleg tega se pakistanskim oblastem zdi spornih še več spletni strani, saj so danes onemogočili tudi dostop do spletne enciklopedije Wikipeije