Bloganje je v zadnjem času postalo oblika družbene kritičnosti. Foto: MMC RTV SLO
Bloganje je v zadnjem času postalo oblika družbene kritičnosti. Foto: MMC RTV SLO

Samo leta 2007 je bilo zaradi nezaželenega govora in izražanja političnih mnenj aretiranih kar trikrat več ljudi kot leta 2006. Največ aretacij so izvedli v Egiptu, Iranu in na Kitajskem, aretirani blogarji pa so v svojih zapisih razkrivali korupcijo v vladah, kršenja človekovih pravic in zatiranje protestov. V blogih so kritizirali javno politiko in javne politične osebnosti.

V poročilu, ki so ga pripravili na Univerzi v Washingtonu, so zapisali, da so aretacije dokaz, da blogi postajajo vse bolj pomembno politično orodje in kot taki pridobivajo na pomenu. Zaznali so tudi, da se število blogov močno poveča v obdobjih politične negotovosti, kot sta na primer čas volitev ali čas množičnih protestov.

Blog lahko prišete tudi na MMC-jevi spletni strani. Vabljeni na Moj splet!

Preiskovalci so ugotovili tudi, da aretirane blogarje v ječo povprečno zaprejo za 15 mesecev, najdaljša zaporna kazen, ki je bila dosojena blogarju, pa je bila dolga osem let. Na Univerzi v Washingtonu opozarjajo tudi, da je bilo v svetu po vsej verjetnosti aretiranih veliko več blogarjev, kot kažejo uradne številke, saj številni režimi zatirajo svobodo govora in skrivajo podatke o zapornikih.