V Amazonu so ponosno sporočili, da gre za najnovejši izum njihovega oddelka za raziskave in razvoj. Foto: Reuters
V Amazonu so ponosno sporočili, da gre za najnovejši izum njihovega oddelka za raziskave in razvoj. Foto: Reuters

Droni, kot se imenujejo brezpilotna letala, lahko dostavljajo pošiljke, ki niso težje od 2,3 kilograma. Na tak način lahko od klika, s katerim kupec potrdi svoj izbor, do same dostave preteče le 30 minut. "V pol ure je lahko pošiljka že pred vašimi vrati. Letala so uporabna za pakete, ki ne presegajo 2,3 kilograma, kamor pa sodi kar 86 odstotkov vseh stvari, ki jih dostavljamo," je dejal izvršni direktor Amazona Jeff Bezos.

Tovrstne drone so poimenovali "oktokopterji", letalsko dostavo pa "Prime Air". Z novostjo želi Amazon postati še učinkovitejši, s tem pa spodbuditi nove in nove kupce, da v poplavi podobnih spletnih strani izberejo prav njihovo. Podjetje je objavilo tudi posnetek celotnega postopka - od nakupa na spletni strani, zavijanja predmeta v skladišču do dostave pred hišo.

Prepovedana uporaba v komercialne namene
A tako gladko ne bo šlo, saj ameriška zvezna agencija za letalstvo (FAA) še prepoveduje uporabo letal brez človeške posadke za uporabo v civilne namene. Za zdaj jih lahko uporabljajo le policija in vladne agencije, v zadnjih letih so za tovrstne namene izdali okoli 1.400 dovoljenj. Civilni zračni prostor naj bi Američani za različne vrste brezpilotnih letal odprli leta 2015, Evropa naj bi takšno potezo sprejela leto dni pozneje.

Kot je dejala strokovnjak Darren Ansell, so trenutne omejitve v veljavi z namenom, da bi kar najbolj omejili tveganje za različne poškodbe ljudi, ki bi se ob kakšni nesreči znašli na kraju dogodka. "Plovila brez človeške posadke trenutno nimajo sposobnosti, da bi se lahko izognila trčenju z ljudmi. Da pa bi lahko dostavljala pošiljke, bi morala pogosto leteti prav nad gosto poseljenimi kraji in soseskami, zato trenutni predpisi tega ne odobravajo," je pojasnil in dodal, da je vprašljiva tudi varnost predmetov med samim letom. "Tako letalo kot paket bi lahko kdor koli kadar koli ugrabil."

"Običajni kot poštni kombi"
A Amazon gre svojo pot. Podjetje trdi, da je s tehnološkega vidika vse pripravljeno, da začnejo brezpilotna letala leteti v komercialne namene v hipu, ko bodo za to dobili dovoljenje oblasti. Želijo si, da bi zeleno luč lahko dobili že leta 2015. "Nekega dne bodo letala Prime Aira nekaj tako običajnega, kot so danes poštni kombiji na cestah," je dejal Bezos.

Morda bi lahko dostava paketov z letali res sčasoma postala nekaj običajnega. Podobno potezo je namreč napovedalo tudi avstralsko podjetje za izposojo knjig Zookal, ki želi gradivo svojim uporabnikom po zračni poti dostavljati z letom 2015. Tudi oni morajo sprva dobiti dovoljenje pristojnih oblasti, a avstralski zakoni že zdaj dovoljujejo lete brez človeške posadke v komercialne namene.

Videoposnetek "dostave prihodnosti" si oglejte spodaj.