Priljubljene plazme bodo že v manj kot enem letu dobile svojega naslednika, ki zna pričarati tudi tretjo razsežnost. Foto: EPA
Priljubljene plazme bodo že v manj kot enem letu dobile svojega naslednika, ki zna pričarati tudi tretjo razsežnost. Foto: EPA

BIstvena novost je namreč v tem, da gledalcem ni treba uporabljati posebnih polarizacijskih očal kot pri dosedanjih stereoskopskih izdelkih. Philips je tako prikazal LCD-televizor z diagonalo 52 palcev in ločljivostjo 1920 x 1080 pik (polni HDTV), ki zna prikazati videoposnetke v navideznih treh razsežnostih.

Pri tem uporabljajo tehnologijo WOWvx, ki tretjo razsežnost pričara s sočasnim predvajanjem devetih videoposnetkov iz različnih perspektiv, te pa s pomočjo posebnih mikroleč posreduje gledalcem pod različnimi koti. Ker levo in desno oko dobita rahlo spremenjeno sliko, je s tem ustvarjen vtis tretje razsežnosti.

Če se gledalec premika pred televizorjem, lahko tudi dejansko »hodi« okoli prikazanih predmetov oziroma scen. Novi Philipsov prototip omogoča zelo širok zorni kot okoli 120 stopinj, kar odpira številne možnosti rabe.

Po trditvah predstavnikov Philipsa naj bi bil novi tip televizorja v prodaji v enem letu. Japonski Sharp je v sodelovanju z družbo WMJ medtem prikazal še večji televizor, ki ima diagonalo 65-palcev in prav tako podpira polno ločljivost HDTV.

Tudi tu uporabljajo podoben pristop (5 do 8 sočasnih videotokov), ki pa mu pravijo VisuMotion. Sharp novi izdelek namenja predvsem profesionalni rabi, letališčem in prodajnim centrom, saj bo čez mesec, ko bo na prodaj, za 3D-televizor treba odšteti okoli 30.000 ameriških dolarjev.

Vladimir Djurdjič