Foto:
Foto:
Slika Marsa, kot ga vidi robot Duh. Foto: Nasa

Robota Duh in Priložnost naj bi po pričakovanju vesoljskih strokovnjakov sprva delovala le tri mesece, vendar sta po 14 mesecih delovanja še vedno zelo dobro ohranjena in nadaljujeta raziskovanje površja rdečega planeta.

Naso sta robota od lanskega januarja po začetnih težavah doslej oskrbela že z na tisoče podatkov in slikami o Marsu. Kot najpomembnejše odkritje znanstveniki štejejo dokaze o prisotnosti vode na planetu, kar bi lahko potrjevalo teorije o življenju na Marsu.

Veter na pomoč robotoma
Misija bo tako robota ohranjala pri življenju še do septembra 2006, če se ne bodo že prej pojavile težave. Znanstveniki se namreč zavedajo, da lahko robota zaradi vplivov okolja ali obrabljenosti vsak trenutek prenehata delovati. Tako je imel Duh nedavno težave z lečami svoje kamere, medtem ko je Priložnost zgubil del podatkov. Na roke pa je šel strokovnjakom veter, ki je s sončnih celic obeh robotov odpihnil prah in tako omogočil baterijam, da so se znova napolnile. Tako lahko obe vozili vsak dan delujeta dlje in vmes prevozita daljše razdalje.

Strokovnjaki so povedali še, da robota na kolesih osvajata nove predele Marsa, ki so se zdeli pred letom dni še nedosegljivi. Njun uspeh tako krepi načrte o prihodnjih misijah, ki bi bile sposobne z Marsa prenesti vzorce kamenin, nenazadnje pa bi lahko na planet v prihodnosti stopila tudi človeška noga.