Zaradi svojega vonja čebula pri mnogih ni priljubljena, vendar so njene zdravilne lastnosti poznane že dolgo. Foto: EPA
Zaradi svojega vonja čebula pri mnogih ni priljubljena, vendar so njene zdravilne lastnosti poznane že dolgo. Foto: EPA

Osem raziskav iz Italije in Švice je pokazalo, da starejši ljudje, ki uživajo čebulo in česen, redkeje zbolijo za različnimi vrstami raka, kot je rak na debelem črevesju, na jajčnikih in grlu. To potrjuje izsledke prejšnjih raziskav, ki pa so bile opravljene večinoma na Kitajskem in za katere se ni vedelo, ali bi bili izsledki v zahodnih državah drugačni. Kitajci imajo namreč različne prehranjevalne navade kot zahodnjaki.

Vendar znanstvenikom še ni popolnoma jasno, ali čebula in česen neposredno vplivata na zmanjšanje možnosti za raka, ali pa imajo njuni ljubitelji tudi sicer drugačno in bolj zdravo prehrano. Nekatere raziskave v laboratorijih in na živalih kažejo, da so v čebuli in česnu snovi, ki preprečujejo nastanek tumorjev.